Hoppa till innehållet
Malin Westman, elkraftteknik

”Möjligheterna till jobb avgjorde mitt val”

Publicerad: 7 mars 2016

Malin Westman från Åsele läser andra året på programmet högskoleingenjör elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

Vad fick dig att välja högskoleingenjör elkraftteknik?

– Det var främst möjligheterna till jobb som gjorde att jag valde att läsa elkraftteknik. När jag undersökte arbetsmarknaden för att se vad som efterfrågades så insåg jag att bristen på ingenjörer med kompetens inom elkraft var stor.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Vi har kommit halvvägs genom utbildningen och nu har vi börjat fördjupa oss mer i kurser som inriktar sig mot elkraft. Vi har precis påbörjat en kurs som heter Elanläggning, EMC och elkvalitet och en som heter Kraftelektronik.  

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet i Skellefteå?

– De studenter som läser här i Skellefteå har en stor fördel eftersom alla årskurser fått varsitt rum i anslutning till varandra. Det innebär att vi kan ta hjälp av de som läser tredje året och de som läser första året kan ta hjälp av oss. En annan fördel är att de flesta lärare vid universitet som har kurser på utbildningen har sina kontor i samma byggnad där vi sitter. Jag är väldigt tacksam för all hjälp de bistått med, möjligheten att få några tips på vägen när man kört fast i en laboration eller inlämningsuppgift är otroligt värdefullt.

Vad gör du på fritiden?

– Jag spenderar min fritid med min sambo och våra tre barn.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Arbetsmarknaden inom elkraft är bred, det finns så många områden som låter intressanta att det är svårt att säga var man kommer hamna.

Har du något råd till den som funderar på att söka?

– Att plugga på distans har sina för- och nackdelar. Den största utmaningen är att nästan all kommunikation sker skriftligt vilket innebär att det kan ta tid att få svar på sina frågor. Så mitt bästa tips är att hitta några att plugga med. Att diskutera och resonera med mina medstudenter har både gjort att jag lärt mig mer och att kurserna blivit roligare.