Hoppa till innehållet
Jane Wairimu, Luleå tekniska universitet  Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nyfikenhet och it-intresse blev datornätverk

Publicerad: 2 mars 2017

Jane Wairimu pluggar på programmet i datornätverk.

Hej, vem är du?

– Jag heter Jane Wairimu och ser mig själv som en nyfiken person som vill lära sig nya saker. Jag kommer ursprungligen från Kenya och har bott i Sverige i tre år.

Varför läser du datornätverk?

– Jag ville satsa på it eftersom det är framtiden. Den här utbildningen har inte någon gräns för vad man kan göra. Jag var nyfiken på vad en dator är, hur den fungerar och hur datorer kommunicerar. Dessutom behövs det fler kvinnor i it-branschen.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Jag imponeras av hur snabbt du kan utvecklas inom det här stora området. Det ger hopp för framtiden! Det är roligt att känna hur du till slut kan hitta en lösning efter att du känt dig fast i ett problem.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det är en toppenbra utbildning med mycket labb som hjälper oss att förstå! Jag trivs bra på universitetsområdet i Skellefteå.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag vill jobba som nätverkstekniker, med något som kan utveckla mig i min karriär.

Har du något råd till den som vill plugga datornätverk?

– Planera studierna, sitt i biblioteket och läs om du inte har diciplin nog att sitta hemma. Diskutera med klasskamrater för att lösa problem. Eftersom utbildningen har många labbövningar – gå till Ciscolabbet och träna själv, allt du behöver finns där. Det lönar sig när du kämpar!