Hoppa till innehållet
Fanny Nilsson, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Wow! Det där har faktiskt jag skapat!"

Publicerad: 23 november 2017

Fanny Nilsson läser tredje året på högskoleingenjörsprogrammet i datorspelsutveckling.

Hej där, vem är du?

– Jag heter Fanny Nilsson och kommer från Vetlanda som ligger i de småländska skogarna. Det bästa jag vet är att läsa, träna, baka och spela alla möjliga sorters spel – allt från brädspel till rollspel och dataspel.

Varför valde du att läsa datorspelsutveckling?

– Jag har alltid varit intresserad av spel och på gymnasiet började jag bli väldigt nyfiken på hur spelen faktiskt gjordes. När jag spelade mina favoritspel som Dragon Age eller Gears of War började jag ofta fundera kring hur spelen var uppbyggda – allt ifrån grafiska detaljer till hur själva mekaniken hade framställts. Allt detta imponerade väldigt mycket på mig  och jag tyckte det skulle vara riktigt roligt att få vara en del av arbetet bakom de här mästerverken. När det sedan blev dags att söka till universitet kände jag en stark längtan till att en dag få jobba inom spelbranschen – trots att jag aldrig någonsin hade programmerat. Detta ledde till att jag sökte till Luleå tekniska universitet.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att efter allt arbete du lägger ner på projekten, känna att du faktiskt gjort något. Oavsett hur små eller stora arbeten som görs är det en helt obeskrivligt rolig känsla att få se när programmen fungerar och kunna säga: "Wow! Det där har faktiskt jag skapat!".

Vad är det mest utmanande?

– Att hänga med i det snabba tempot kan vara väldigt utmanande. Vi får många projekt att jobba med samtidigt och i kombination med att leta information om hur projekten ska byggas upp kan det ibland bli väldigt stressigt. Den största utmaningen är då för mig att ta en sak i taget och inte stressa upp mig för mycket. 

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jätteroligt! Alla människor man träffar är så olika men har på ett underligt vis så mycket gemensamt. Eftersom universitetsområdet i Skellefteå är väldigt litet får man känslan av att alla känner alla och det är väldigt mysigt.

Hur är studentlivet?

– Också jätteroligt. Det finns så många olika saker att bli involverad i och det finns något för de flesta intressen. Det händer alltid något här och man kan själv vara med och starta upp nya event eller grupper om man tycker att det saknas något. Nya evenemang brukar alltid uppskattas och uppmuntras av studenterna. 

Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag skulle kunna jobba inom både film- och spelbranschen, men spelutvecklingen lockar såklart mest. Tanken att jag skulle kunna få jobba i en så snabbt växande och bred bransch gör mig bara mer motiverad att bli bättre på att programmera och lära mig mer. 

Har du något råd till den som vill plugga datorspelsutveckling?

– Var inte rädd för att söka. Det spelar ingen roll om du har programmerat sedan du var 12 år eller om du aldrig någonsin kollat på ett skript. Drömmer du om att jobba med spel eller programmering är det här utbildningen för dig.