Mobila e-tjänster utvecklas i svensk-finskt samarbete

Publicerad: 21 juni 2011

Mobila tjänster och appar utvecklas av Skellefteå kommun tillsammans med forskare från Luleå tekniska universitet. Samarbetet är en del i ett EU-projekt där forskare från Luleå tekniska universitet, Uleåborgs universitet och Lapin Yliopisto, Rovaniemi samverkar för att skapa en stark nordisk plattform för utveckling av mobila och interaktiva tjänster.

Karl Andersson

Karl Andersson, forskare vid Avdelningen för datavetenskap vid LTU leder projektet som beviljats sjuhundra tusen euro från EUs regionala utvecklingsfond.

- I Skellefteå samarbetar vi med Skellefteå kommun runt mobila e-tjänster. Kommunen är redan idag långt framme med e-tjänster och mobila appar för kommunikation med sina medborgare, säger han.  Med NIMO-projektet stärker vi banden med kommunens IT-avdelning ytterligare och får en mycket god grund för samarbete med den finska forskargruppen. I Rovaniemi ligger fokus på sociala medier i äldreomsorgen, medan Uleåborgs bidrag är 3D Internet.

NIMO står för Nordic Interaction and Mobility Research Platform. Förutom Skellefteå kommun och de finska universiteten medverkar även Elisa, Rovalan och  Finska röda korset  i projektet som ska pågå fram till 2014.

Kontakt: Universitetslektor Karl Andersson, 0910-58 53 64, 0708-19 54 84.