Hoppa till innehållet
Latexmask. Foto: Emma Bergström Wuolo
Miku Godfrey penslar Eleonor Biondi Ekfeldts tänder med svart färg. Latexmasken är den första han gjort. Foto: Emma Bergström Wuolo

Byggde rekvisita åt Hollywoods mästare

Publicerad: 11 oktober 2013

Allt från hjälmar i en Disney-parad till en råtta i människostorlek. Det har LTU-studenten Miku Godfrey skapat under sin praktiktid hos Hollywoods mästare inom attributmakeri. Råttmänniskan är med i en HP Lovecraft-rockopera som har Sverigepremiär i helgen.

Redan fem månader innan eleverna på Film och tv-attributmakeri på Luleå tekniska universitet, Campus Skellefteå, skulle ut på praktik började Miku Godfrey kontakta företag i USA. Han kollade eftertexter i filmer och letade rätt på kontaktuppgifter till de attributmakare han gillade. I mejl efter mejl berättade han vem han var och vad han hade gjort. Han fick många nej, men också några ja tack.

Under fem månader praktiserade Miku Godfrey på sex olika företag som gör masker och rekvisita till allt från magishower till tv-serier och filmer. Det mesta han jobbat med är hemligt. Han måttar med tummen och pekfingret för att visa hur tjocka sekretessavtal han har fått skriva på.

- När filmerna har haft premiär får jag berätta vad det är jag har gjort, säger Miku Godfrey.

Jorogumo Foto: Emma Bergström Wuolo
Likt det svenska skogsrået kan japanska Jorogumo ta formen av en vacker kvinna för att locka män till sig. I Miku Godfreys tolkning av spindelkvinnan är Eleonor Biondi Ekfeldt modell. Foto: Emma Bergström Wuolo

Oscarnominerades för Hellboy-sminkning

Miku Godfrey har alltid gillat seriefiguren Hellboy. 2004 och 2008 gjordes två filmer om den röda demonen. Mike Elizalde, ägaren av Spectral Motion där Miku Godfrey praktiserade, nominerades för en Oscar för bästa make-up för den andra filmen.

Till en film skapas enorma mängder rekvisita och kostymer. Att lagra rekvisita kostar pengar. Mycket pengar. Sakerna ägs av filmbolaget och får absolut inte säljas på eBay. När rekvisitan inte längre behövs förstörs den. Mikus första uppdrag på Spectral Motion blev att förstöra utrustning från just Hellboy-filmerna.

- Det var det jobbigaste jag gjorde under hela praktiken. Jag skar i kostymerna från Hellboy med skalpell och ville bara gråta, säger Miku Godfrey.

Skapade Predator

Han träffade Steve Wang som gjort Predator och praktiserade på Renegade Effects som är kända för sina rustningar. De har gjort rekvisita till bland annat Chronicles of Riddick, Planet of the Apes och Pirates of the Caribbean.

Foto: Miku Godfrey
Råttmannen som Miku Godfrey byggde till HP Lovecraft-rockoperan. Foto: Miku Godfrey

På vägen från busshållplatsen till sin praktikplats passerade Miku Godfrey varje dag en lokal med en svensk flagga. En dag var dörren öppen så han stack in huvudet och ropade “Pratar någon svenska här?”. Svaret var ja och det visade sig att han hade hamnat hos The HP Lovecraft Historical Society (HPLHS) som hyllar den amerikanska skräckförfattaren. Det visade sig att HPLHS jobbade med en rockopera baserad på Drömmarna i Häxhuset som Lovecraft skrev 1933. Miku Godfrey byggde en råttmänniska som ska användas i operan.

Erbjöds två jobb men tackade nej

Under sin praktiktid han Miku Godfrey bygga upp ett stort kontaktnät i Hollywood. En av hans första arbetsgivare gillade vad han gjorde och presenterade honom för sina kompisar - som också är kända attributmakare. De i sin tur ville gärna att Miku Godfrey skulle praktisera hos dem också. Innan praktiktiden var slut hade han fått två jobberbjudanden. Men i stället för att hoppa av sin utbildning tackade han nej och åkte tillbaka till Skellefteå.

- Jag sa “Ge mig ett år för att gå klart min utbildning, sen kommer jag att vara ännu bättre” och de tyckte att jag gjorde ett bra val. Alla anställningar är i projektform så jag var bara garanterad jobb i några månader i taget.

Fick 20000 i stipendium

Kärleken till staden och LTU är stark. Han hyllar personalen på skolan som hjälpt och stöttat honom under både praktiken och resten av hans utbildning. Det var de som tipsade honom om Skellefteåbaserade Sammes stiftelse som varje år delar ut stipendier till företagare på orten. Genom att starta eget företag kunde han få ett stipendie på 20000 kronor. Pengarna bekostade delvis hans praktik i USA.

Nu ska Miku Godfrey gå klart andra och sista årskursen i Film och tv-attributmakeri. Efter det vill han stanna ytterligare ett år i Skellefteå för att starta eget företag. Med dubbelt medborgarskap i Sverige och USA ser han hela Europa och USA som sin framtida arbetsplats. Men basen hoppas han kunna ha i Skellefteå.

- Jag trivs väldigt bra här uppe. Här vill jag ha min studio och sen tar jag med mig mina grejer och reser överallt.