Ingrid Thylin, Skellefteå tillväxt

DARE - Universitet som tillväxtfaktor

Publicerad: 15 februari 2013

DARE-projektets syfte är att skapa goda förutsättningar för regional och nationell tillväxt. En viktig del i projektet är samverkan mellan universitet, näringsliv och samhälle. Projektet har nu haft det första av fyra planerade seminarium för att presentera vad man hittills uppnått sedan starten 2007.

En viktig del i projektet är samverkan både mellan universiteten och med näringsliv och samhälle. Utvecklingsarbetet och aktiviteterna sker vid Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Centek och Uminova Innovation.

Lena Forsberg, Centek

CSI – Campus Skellefteå Innovation, invigdes 2012 på Stock, en mötesplats där studenter ska få coachning av företagare för att kunna starta egna företag. Lena Forsberg, Centek och Ingrid Thylin, Tillväxtchef, Skellefteå kommun gav en bild av framtidsvisionerna. Bland Skellefteås 2.500 studenter, har ett företag per år startats sedan 2008. Det är en kraft man vill ta till vara på och jobba mer strukturerat kring.

Mats Westerberg, LTU

För att stärka den entreprenöriella kulturen vid Luleå tekniska universitet och Umeå universitet har en metod för utbildning i entreprenöriellt lärande utvecklats inom DARE.

Mats Westerberg, professor i entreprenörskap vid Luleå tekniska universitet pratade om styrkan med innovationssamverkan som en parameter för att stärka en kommuns utveckling

Kuriosa om företag på Campus Skellefteå

Studenter på Campus har under åren lyckats med att driva fram goda affärsidéer som resulterat i framgångsrika företag. Attributmakare bakom kända scener, utvecklare av mobila systemlösningar i samarbete med Skellefteå Kraft och Boliden. Nuiteq, stora inom multitouch, tog i år hem titeln ”årets företag” på Alvargalan i år och har vid det här laget en gedigen meritlista och stora delar av välden som marknad. Arrowhead Game Studios tog hem priset för "Årets nykomlingsföretag" på Alvargalan 2012, deras spel Magicka, blev Game of the year 2008 i Swedish Game awards och på ett år såldes över 1,3 miljoner exemplar. Frostware AB startades under Juni 2010 och jobbar idag främst med att utveckla applikationer, s.k. ”appar”, till iOS, Android och Windows Phone 7. Appen "Mitt Skellefteå" och Campus Skellefteå-appen är två exempel bland många. Senast ut är Thomas Jakobsson och Jonas Lindgren, före detta studenter på Campus och nu delägare i företaget Wood of Sweden. De tog hem segern i entreprenörstävlingen, arrangerad av Google och initiativet Ditt företag online.