Hoppa till innehållet
Fredrik_Ortmon.jpg
Fredrik Ortmon, Datorgrafik åk 2, LTU Skellefteå

LTU-student vinnare av "Årets mobilspel" i Swedish Game Awards

Publicerad: 20 juni 2013

Fredrik Ortmon, skapare av mobilspelet ”Dungeon Heroes” tog hem första pris i kategorin Bästa mobilspel när Swedish Game Awards avgjordes i Stockholm. Fredrik börjar i höst tredje året på datorgrafikutbildningen vid LTU Skellefteå och har redan börjat planera sitt nästa spel.

Dungeon Heroes
Dungeon Heroes

Hur känns det att vinna Swedish Game Awards? Jag är chockad, har inte riktigt fattat det än.

- Dungeon Heroes har varit ett projekt som jag jobbat med vid sidan av skolan för jag tycker det är kul, säger Fredrik som redan är inne på sitt nästa projekt. Jag påbörjade spelet i samband med att jag började datorgrafikutbildning. Om jag hade gjort samma spel idag efter två år i skolan hade kvalitén varit betydligt bättre, säger Fredrik.

Vad händer nu närmaste tiden?
-Jag kommer att åka med Tommy Palm på King.com, till Barcelona och London nästa vecka. Då ska jag hänga med på olika spelevent och besöka deras spelstudios.

Är Dungeon Heroes helt färdigutvecklat nu eller ska du fortsätta med spelet?
-Spelet är färdigt och jag har gjort en uppdatering. Det finns att köpa på App Store för 7 kr. Dessutom finns det en gratisversion man kan ladda ner.

Du har tidigare berättat att du håller på med ett nytt spel, har du tänkt skicka in det till nästa års Swedish Game Awards?
-Nu när jag har haft så här roligt måste jag ju försöka igen.

Du pluggar datorgrafik och ska börja tredje året i höst. Då ska ni välja inriktningsprojekt. Hur tänker du här?
-Jag känner att jag redan har mycket kunskap inom spel- och grafikområdet så jag kommer att inrikta mig på visuella effekter istället. Jag har redan planer på vad jag ska göra, men det får bli en överraskning.

Du är 25 år och uppvuxen i Göteborg. När började du intressera dig för spel?
- Det var i 8 års-åldern när jag fick mitt första program för att utveckla spel av pappa.

SGA Expo, på Stockholms Centralstation

Fredrik Ortmon och hans spel Dungeon Heroes deltog tillsammans med övriga nominerade spel på SGA Expo,  Stockholms Centralstation dagen innan finalen. Där deltog även representanter från SGA och ett antal spelföretag att delta.

Swedish Game Awards (SGA) är en spelutvecklartävling för oberoende spelutvecklare och grundades 2004. Tävlingen är idag Sveriges största i sin kategori. Swedish Game Awards drivs ideellt av mestadels studenter och alla pengar som kommer in används för att förbättra tävlingen och som pris till tävlingens vinnare.

Tävlingen är uppdelad i fyra grupper: Best execution, Best Innovation, Best Scenario och Best Mobile. Tre spel nominerades i vardera grupp och gruppvinnarna tävlade om titeln ”Game of the year”.

Mer om Fredrik Ortmon