Hoppa till innehållet
Amelie

Amelie Haegeman är frilansande scenograf

Publicerad: 26 augusti 2014

Amelie Haegeman gick Film- och TV scenografi under åren 2012–2014. Just nu jobbar hon som scenograf på Pipedream Productions.

Hur har du gjort för att få det jobb du har idag?

– Jag har haft kontakt med Pipedream Productions sedan tidigare. Älskar musikal vilket är det de mest sysslar med. Under min praktik på skolan var jag scenograf på två olika ställen och delade sedan mina resultat på dessa med Pipedream.  

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att utgå från ett manus och sedan klura fram scenbilder och lösningar ur dels eget huvud och med ett team. Att man egentligen kan skapa vad som helst och att det är så skiftande eftersom man jobbar i projekt.  

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Jag har ju inte hunnit göra så mycket ännu men jag skulle vilja säga det jag gör nu. Scenografin till en musikal. Det är där jag trivs bäst, på scenen.  

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Att både få jobba i team och enskilt. Att man fick lära sig och prova på lite av allt möjligt, olika tekniker, bygga, svetsa etc. När jag började utbildningen hade jag tron om att scenografi var lika i vilket medel man än var i, film,tv, teater men att så inte riktigt var fallet. Detta har dock inte hindrat mig att vara inom teatern, man måste bara tänka lite annorlunda. 

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Snabb, lärorik och rolig!  

Har du några tips till den som funderar på att läsa film- och TV scenografi/attributmakeri?

– Det kan vara en fördel om man gått någon form av konstnärlig skola tidigare, men det går ändå, bara man har viljan!