Hoppa till innehållet
Benedikt Neyses, student på master träteknik, visar upp olika träslag.

Innovativa träprojekt av masterstudenter

Publicerad: 11 juni 2014

Benedikt Neyses och Florian Rebstock, studenter på masterprogrammet i träteknik, lyckades så pass bra med sina projektarbeten under sitt första år att de blivit inbjudna att presentera sina resultat på en internationell forskningskonferens i Quebec.

Gitarrbygge bakom lyckat forskningsprojekt

Benedikt Neyses projekt har sitt ursprung i en tidigare kurs om multivariat dataanalys (MVDA), vilket är en metod för att visualisera stora datamängder och på så sätt hitta den viktigaste informationen.

– Eftersom jag har som hobby att bygga elgitarrer fick jag idén att utveckla ett verktyg som kan identifiera de träslag som är bäst lämpade för gitarrer. Jag samlade data från cirka 200 arter, vilket är en stor datamängd, och med hjälp av MVDA kunde jag snabbt se vilka träslag som passade. Jag kunde kontrollera lämpligheten hos vanliga träslag som lönn eller basswood, och såg även att några av de vanliga arterna som används för gitarrer (som al) kanske inte är de bästa. Men det viktigaste bidraget var nog att jag kunde visa på att det finns många potentiella träslag som skulle passa elgitarrer, säger Benedikt Neyses från Tyskland som studerar på masterprogrammet i träteknik.

– Min handledare Micael Öhman uppmuntrade mig att utveckla metoden så att den kan användas för att hitta rätt träslag för alla typer av träprodukter. Det är ett strukturerat tillvägagångssätt som skulle vara användbart i företags produktutvecklingsarbete. Fler träslag behöver läggas till för att metoden ska bli ännu bättre. Någon gång i en snar framtid kommer jag att publicera allt om detta, vilket gör det möjligt för andra att bidra med data, säger Benedikt Neyses.

Florian_Rebstock_lab.jpg
Florian Rebstock, student på master träteknik, har utvecklat fogar som inte behöver stål eller lim.

Smidiga träkopplingar

Det andra projektet av Florian Rebstock handlar om hur man med hjälp av robottillverkning kan utforma fogar för trä som gör det möjligt att koppla ihop trä utan att behöva använda stål eller lim. Florian har använt sig av CT-skanning för att studera deformation fram till haveri. Just nu befinner han sig i Japan för att lära sig mer om ämnet.

– Jag har konstruerat fogar för plywood och solid wood som möjliggör tidseffektiva, robusta och miljövänliga träkonstruktioner som hus. Det här är något som skulle kunna implementeras redan nu, men konceptet behöver först utvärderas i enlighet med Europeiska standarder, säger Florian Rebstock från Tyskland, student på masterprogrammet i träteknik. 

Studenter hanteras som doktorander

Micael Öhman som är ansvarig för master träteknik är mycket nöjd med projekten av Benedikt och Florian och han ser det som ett bra betyg för det nya pedagogiska upplägg som används på programmet.

– Vi har gått över till en problembaserad undervisning med stor andel forskningsprojekt och vi har ersatt föreläsningar med aktiv handledning. Man kan säga att vi hanterar studenterna i princip som doktorander. Vår målsättning med projekten på programmet är att det ska bli vetenskapliga artiklar, och det lyckades bra i det här fallet. Extra kul när det är deras första projekt, vilket ger förhoppningar om fler artiklar under år två, säger Micael Öhman.

Kontakt

Micael Öhman

Öhman, Micael - Universitetslektor

Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0910-585374