Guldbagge

LTU-studenter bakom Guldbaggevinnare

Publicerad: 28 januari 2014

När Guldbaggegalan gick av stapeln visade det sig att hela 19 ex-studenter från Luleå tekniska universitet varit involverade i arbetet med filmerna.

Alumnerna kommer från utbildningarna Film & TV scenografi, Attributmakeri och Datorgrafik vid Luleå tekniska universitet.

– Det är naturligtvis väldigt trevligt att så många är aktiva i en tuff bransch. Vi har varit i gång ganska länge med utbildningar i scenografi och attributmakeri. Redan 1989 kom den första kullen studenter ut i film och teaterbranschen och så har det sedan rullat på under årens lopp, säger Kai Nedergård som är programansvarig för Film & TV scenografi och attributmakeri.

En skillnad mellan de konstnärliga programmen och mer tekniska utbildningar är att det är svårare att det för konstnärerna att redovisa resultat via artiklar, avhandlingar och andra vetenskapliga dokument.

– De här utbildningarna har inte den vetenskapliga överbyggnaden som många andra universitetsprogram. Därför är det naturligtvis värdefullt att någonstans uppmärksamma resultat. Kulturpriser och filmutmärkelser blir på så vis ett forum för offentliggörandet av  resultat och redovisning av framgång, säger Kai Nedergård.

LTU-studenter som jobbat med Guldbaggefilmer

• Filmen Monica Z plockade hem Guldbaggar i kategorierna: Bästa manliga biroll / Bästa kvinnliga huvudroll/ Bästa kostym / Bästa regi.  I filmen medverkade tidigare studenterna Sandra Lindgren (scenografiass) och Theresia Knevel (rekvisita).
  • Filmen Återträffen plockade hem Guldbaggar i kategorierna:  Bästa film/ Bästa manus. I filmen medverkade tidigare studenterna Eva Torsvall (scenografi) och Sandra Valenca (rekvisita).
  • Filmen Känn ingen sorg plockade hem Guldbaggar i kategorierna: Bästa klipp / Bästa ljuddesign. I filmen medverkade tidigare student Kristina Sandfors (rekvisita).
  • Filmen Mig äger ingen plockade hem en Guldbagge i kategorin: Bästa manliga huvudroll. I filmen medverkade tidigare student Frida Hoas (scenografiass).
  • Filmen Hotell plockade hem en Guldbagge i kategorin: Bästa kvinnliga biroll. I filmen medverkade tidigare student Petra Valén (scenografiass).
  • Filmen Vi är bäst plockade hem en Guldbagge i kategorin: Bästa scenografi. I filmen medverkade tidigare studenterna Karin Sandqvist (rekvisita) och Gusten Blick (effekter).
  • Filmen Faro plockade hem en Guldbagge i kategorin: Bästa musik. I filmen medverkade tidigare studenterna Mathilda Sjöberg (scenografiass) och Annabella Sofran (attributör).
  • Filmen Ömhet plockade hem en Guldbagge i kategorin: Bästa foto. I filmen medverkade tidigare studenterna Emma Skoog (scenografi), Richard Bristle (attributör) och Mikaela Eliasson (kostym ass).
  • Kategori Biopublikens pris vanns av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. I filmen medverkade tidigare studenterna Christian Olander (scenografi), Niklas Hermansson (attributör), Gusten Blick (effektmakeri) och Mattias Berg (maskör).

Nominerade till en Guldbagge 2014

Det är en ära att även bli nominerad till en Guldbagge och bland filmerna som inte riktigt räckte ända fram finns följande värda att nämnas:

• I kategorin Bästa manliga huvudroll/Bästa klipp/Bästa ljud var filmen Snabba Cash livet delux nominerad . I filmen medverkade tidigare studenten Thereise Knevel (rekvisita).
  • I kategorin Bästa kvinnliga huvudroll var filmen En gång om året nominerad. I filmen medverkade tidigare studenten Henrietta Sterner (scenografi).