Redovisning i eld och lågor

Publicerad: 3 november 2014

Att skapa en brinnande skulptur – går det? Jo, om man är student på Luleå tekniska universitet. Fyra metallskulpturer brann i höstnatten när scenografer och attributmakare redovisade sina projekt.

Fascinationen för mörker och eld är djupt rotat hos människan och kanske framför allt hos oss nordbor. Elden har under lång varit en vägledare, en källa till värme och något som även kunnat skapa kaos.

Fullt så dramatiskt är det dock inte när andraårsstudenterna i scenografi och attributmakeri genomför ett utbildningsmoment i svets- och fogteknik.  För att göra övningen lite mer innehållsrik och utmanande så konstrueras skulpturer i metall som kläs med ett material som antänds.

– Sluttampen av läsperiod 1 sammanfaller med mörka kalla fuktiga kvällar ger ypperliga förutsättningar att testa eldskulpturerna, säger Kai Nedergård som är koordinator på Luleå tekniska universitet.

Med några minusgrader i luften och ett fint pudertäcke av snö på marken var det dags för redovisning på universitetsområdet mot Skellefteälven. Vid mörkrets inbrott antändes fyra skulpturer till den frysande publikens glädje.