Peter_Ericson_LTU.jpg
Peter Ericson, student på Luleå tekniska universitet och trefaldig världsmästare i skotercross. Foto: Ted Karlsson.

Studier och ny elitsatsning för tidigare mästaren

Publicerad: 28 november 2014

Trefaldige skotercrossvärldsmästaren Peter Ericson från Skellefteå läser andra året på högskoleingenjör maskinteknik vid Luleå tekniska universitet. Just nu är det fullspäckade dagar för Peter när han förutom studier också förbereder sig för kommande säsong.

Peter Ericson har en gedigen meritlista i skotercross med bland annat tre VM-guld (2006, 2007 och 2009), fyra SM-guld och ett guld i nordiska mästerskapen.

Hur fungerar det att kombinera studier med din satsning på skotercross?

– Jag behöver vara effektiv och inte låta småsaker ta för mycket tid. God planering är viktigt. Jag har hjälp med mekandet av tävlingsmaskinerna, men det mesta sköter jag själv, exempelvis att hitta sponsorer, anmälningar, bokningar och så vidare. Fysträningen sker som vanligt varje dag.

Vad är det som är tjusningen med skotercross?

–  Jag har tävlat i skotercross under 20 år. Jag gillar att det är tekniskt svårt, väldigt fysiskt krävande och att det kräver ett tekniskt kunnande som att ställa in chassi och stötdämpare. Utöver det är väl farten något universellt lockande för många, vilket också gäller mig.

Vad fick dig att välja högskoleingenjör maskinteknik?

– Jag har hållit på med maskiner under hela min uppväxt, så det kändes som ett naturligt val. För att lyckas med motorsport bör man ha ett intresse och förståelse för maskiner.

Hur är utbildningen?

– Utbildningen är riktigt bra. Det var roligt och lärorikt med skarpa projekt i slutet av årskurs 1. Jag tycker utbildningen ger en bra grund för att arbeta som ingenjör.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet i Skellefteå?

– Universitet i Skellefteå är väldigt fint. Universitetet har bra lärare och personal, det är lätt att få svar på frågor. Jag har trevliga studiekamrater och det är en fin studiemiljö med utsikt över Skellefteå älv. Jag trivs jättebra!

Något råd till den som funderar på att söka högskoleingenjör maskinteknik?

– Förbered dig innan utbildningen så du har en bra matematisk grund att stå på. Det är också viktigt att du lär dig en bra studieteknik.