Hoppa till innehållet
Patrik Garn
Patrik Garn, med gelatinsminkning. Foto: Kai Nedergård

Affärsstipendium till attributmakare

Publicerad: 1 april 2015

Tack vare ett affärsstipendium från Sammes stiftelse kan Patrik Garn, student vid Luleå tekniska universitet, starta sitt egna företag. Han går programmet Film- och TV-scenografi/attributmakeri och pengarna går direkt till en CNC-fräs.

Patrik Garn, 27 år, som ursprungligen kommer från Kungälv, får 30 000 kronor. Han har startat ett företag och via varumärket Garn Creation specialiserat sig på attributmakeri för film och teater.

Patrik Garn kom in på attributmakandet när han praktiserade hos SVT som dekorsnickare.

– Där träffade jag en attributmakare som rekommenderade mig att söka till utbildningen i Skellefteå och så blev det. Programmet är mycket tufft och har högt anseende i världen.

Eget företag ett måste

För Patrik Garn kändes det helt naturligt att starta ett eget företag.

– Anställda attributmakare i Sverige kan man nämligen räkna på ena handens fingrar.

Han har ambitionen att söka sig till specialeffektmarknaden i England för att därefter ta klivet över Atlanten. Stipendiepengarna kommer han att investera i en egentillverkad CNC-fräs som kan skapa 3D-föremål.

– Med den kan jag producera attributen på ett mycket mer kostnadseffektivt sätt.

Patrik_Garns_Fallout_helmet_LTU.jpg
Patrik Garns Fallout-hjälm

Hittills har han fått mest uppmärksamhet för reproduktionen av en hjälm till datorrollspelet Fallout som handlar om en postapokalyptisk värld, där USA har blivit en stor ödemark efter ett världsomfattande kärnvapenkrig.

– Bilder på den hjälmen spreds som en löpeld i sociala medier, säger Patrik Garn.

Pengar även till ljud och ljus

Stipendium får även Dennis Fredriksson, 21 år, som ursprungligen kommer från Linköping, får 35 000 kronor. Han driver företaget OmnyTek som hyr ut ljud- och ljussystem. Dessutom säljer Dennis sina tjänster som ljud- och ljustekniker samt DJ.

– Jag har idag ljud- och ljudsystem som klarar evenemang på upp till 400 personer. Olika typer av event är min specialitet. Bland annat höll jag i trådarna för ljuset och ljudet på spelfestivalen Nordsken 2014. Med hjälp av stipendiepengarna kan jag köpa in utrustning som klarar 800 personer.

Till vardags studerar Dennis Fredriksson datorspelsutveckling vid Luleå tekniska universitet.

Text: Jörgen Markgren