Deltagare: Anja Palm, Skellefteå kommun, Greger Lindgren, Martinsons Byggsystem, Karin Sandberg, SP Hållbar Samhällsbyggnad, Dick Sandberg LTU, Karl Andersson LTU och Cloudberry Datacenters, Mats Ekevad LTU, Thomas Lundmark LTU och TräCentrum Norr, Helena Markgren, Thyréns, Harriet Wistemar, Skellefteå kommun, Stig Axelsson, Martinsons Byggsystem.

Datacenter i trä

Publicerad: 14 januari 2015

En workshop har hållits på Luleå tekniska universitet i Skellefteå angående möjligheten att bygga datacenter i trä. I mötet deltog representanter från Skellefteå kommun, träforskare från universitetet liksom företagsrepresentanter från regionen. Målet var att generera idéer, diskutera möjligheter och planer för framtiden. Anordnare var Luleå tekniska universitets forsknings- och innovationscenter Cloudberry Datacenters.

Projectet Cloudberry startades 2013 då Facebook nyligen etablerat en av väldens största serverhallar i Luleå och förberedelser pågick med flera ytterligare datacenteraktörer i Norrlands kustregion. Syfte och mål med projektet Cloudberry Datacenters är att katalysera nationell tillväxt genom att initiera en attraktiv och effektiv miljö, ett center för integrerad utbildning, forskning, design och innovation (ERDI) inom området resurseffektiv storskalig och grön hantering av stora datavolymer med primär inriktning på moln av/i datacenters.