08:30 25 sep

25 sep. 2015, 08:30 - 12:00
Skellefteå, Campus Skellefteå
Publicerad: 23 september 2015

Forskarfredag firar 10 år i Skellefteå. Luleå tekniska universitet bidrar med populärvetenskapliga föreläsningar anpassade till gymnasieungdomar, studenter och allmänhet. Med forskning i fokus vill universitetet bidra till att skapa nyfikenhet och intresse bland besökarna vilket är en bra början för att lära mer.

Forskarfredag 25 september, 08.30-12.00, Campus Skellefteå

Fiktivt scenario – vad händer när elnätet slås ut?
Vad händer med våra smarta telefoner, trygghetslarm, tekniska apparater till exempel på sjukhus och i hemmet när elnätet slås ut? Martin Lundmark, forskare och lärare på Luleå tekniska universitet i Skellefteå guidar oss genom ett fiktivt scenario med vår elkraftförsörjning i fokus.

Tid: 08.30-08.50
Plats: Forumhuset, Arenan 1 tr ned.
Föreläsare: Martin Lundmark, universitetslektor elkraftteknik

Foto Sofia Issadounene
Scenografi för melodifestivalen

Så skapas scenografi till melodifestivalen

Scenografin till årets svenska uttagning till Eurovision Song Contest skapades av Frida Arvidsson som år 2000 utbildade sig till scenograf i Skellefteå. Ansvarig för utbildningen Film- och TV scenografi/attributmakeri berättar hur scenografin skapas till Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Tid: 09.00-09.20
Plats: Forumhuset, Arenan 1 tr ned
Föreläsare: Kai Nedergård, koordinator på Film- och TV scenografi/attributmakeri

smart_city_1.jpg

Skellefteå – en smart stad!
Hur ser framtidens smarta lösningar ut? Kommer vi att kunna rikta telefonen mot en byggnad och se ritningarna eller framkomligheten för rullstolsburna? Kan vi uppleva information virtuellt med googleglasögon och Hololens. Kan vi använda smarta lösningar inom hemtjänst och e-hälsovård?

Tid:10.00-10.20
Plats: Forumhuset, Arenan 1 tr ned
Föreläsare: Robert Brännström, universitetslektor i Distribuerade datorsystem

Ida_lindh.JPG

En lärande entreprenör är en framgångsrik entreprenör

Entreprenörskap handlar till stor del om att lära. Framgångsrika entreprenörer är duktiga på att lära. De lär av kunder, konkurrenter, anställda, samarbetspartners och andra entreprenörer. De lär också från erfarenhet, av att testa i praktiken för att se vad som lyckas och de lär genom att misslyckas. Men hur kan man då lära sig att bli entreprenör och, inte minst, hur kan man lära sig lära som en entreprenör? Du får också möjlighet att bidra till forskning om entreprenöriellt lärande genom att själv tycka till under föreläsningen.

Tid: 8:30-8:50
Plats: Forumhuset, Forumsalen
Föreläsare: Ida Lindh, forskarstuderande på Luleå tekniska universitet, Entreprenörskap & Innovation

Under dagen bjuds även på aktiviteter för alla åldrar. Man kan bland annat testa datorspelet Impacto som utvecklats av universitetets studenter, se kortfilmer från studenters film- och spelprojekt, gissa kändisskulpturer skapade av attributmakare och scenografer, skapa ljud genom att "high fivea" någon via Makey Makey och mycket mer.

Se hela programmet nedan med samtliga föreläsningar och aktiviteter.

”Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Från och med 2009 anordnas ett årligt massexperiment i anslutning till ForskarFredag och sedan 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del av ForskarFredag på ett antal orter.”