Fem tidigare studenter vid Luleå tekniska universitet fick ta emot en guldbagge vid årets gala. Foto Johan Bergmark.

Guldbagge för bästa scenografi

Publicerad: 27 januari 2015

Fem tidigare studenter som studerat inriktning scenografi och attributmakeri vid Luleå tekniska universitet prisades på måndagen vid den stora guldbaggegalan. De fick pris för bästa scenografi i Roy Anderssons senaste film ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Ulf Jonsson, Niclas Nilsson, Sandra Parment, Julia Tegström och Isabel Sjöstrand är de lyckliga pristagarna.

GuldBagge_IsabelSjostrand.JPG

- Jag tycker att det är väldigt, väldigt kul att vi kunde få det här priset kollektivt. Jag hann inte bli så nervös direkt vid prisutdelningen, kanske lite grann. Det är först nu som jag fattat att det här är en ganska stor grej och jag har lärt mig mycket med att arbeta med Roy, säger Isabel Sjöstrand, utbildad i scenografi vid Luleå tekniska universitet.

Hon har studerat Film & TV med inriktning scenografi vid universitetet och kom redan under sin praktikperiod i kontakt med Roy Andersson, och utbildningen värderar hon högt.

- Hade jag inte gått den utbildningen så hade det här nog aldrig hänt. Jag fick ju jobb hos Roy direkt efter min utbildning, säger hon.

Isabel Sjöstrand fick guldbagge tillsammans med fyra andra som studerat vid Luleå tekniska universitet.Ulf Jonsson som studerade till attributmakare vid universitetet och tog sin examen 2004 kom snabbt ut i teater- och filmbranschen efter sin utbildning. Det gäller även Nicklas Nilsson som tidigt, efter sin examen 2006 fick kontakt med Roy Andersson. Sandra Parment och Julia Tegström, även de utbildade scenografer vid universitetet, har varit engagerade i flera av Roy Anderssons produktioner.

Mycket talar för att det blir många fler framgångsrika år för de fem alumnerna vid Luleå tekniska universitet som igår fick ta emot guldbaggar. De som följde TV-galan med utdelning av guldbaggar på måndagen kunde konstatera att Roy Andersson ”öppnade dörren” för fler produktioner. Samtidigt har givetvis de tidigare studenterna under årens lopp varit djupt engagerade i andra slags scenografilösningar, inte minst i sin utbildning, som nedan till exempel.

Nicklas Nilsson tidigare student
Nicklas Nilsson, tidigare attributmakarutbildad vid Luleå tekniska universitet.