Landsbygdsministern besökte träteknik

Publicerad: 29 september 2015

Avdelningen för träteknik vid Luleå tekniska universitet fick fint besök i form av bland andra landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Under besöket visade träteknik upp sin forskning och man diskuterade behovet av framtida satsningar inom trä.

Sällskapet fick bland annat se Älvsbackabron, en träbro som ingår i satsningen på nya träkonstruktioner som ska profilera Skellefteå som trästad. Därefter visades universitetets lokaler i Skellefteå upp, och man diskuterade behovet av framtida satsningar på trämekanik och träkonstruktioner inom SP och vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Sven-Erik Bucht fick också lära sig mer om den satsning på röntgen och tomografi av trästockar som startade 1986 och som resulterat i världsunik kompetens inom området.

Besöket avslutades med en dialog kring idéer gällande ett center för träindustriell utbildning samt behovet av ett branschrelaterat forskningsprogram, i syfte att utveckla en av Sveriges viktigaste basnäringar.