Dennis Fredriksson
Dennis Fredriksson studerar datorspelsutveckling samtidigt som han driver eget företag. På det sättet kan han förena sina två största intressen, datorspel och ljus-och ljud.

Ljud och ljus gav affärsstipendium

Publicerad: 16 april 2015

Dennis Fredriksson pluggar datorspelsutveckling och driver samtidigt ett eget företag i ljud- och ljusbranschen. Nu har han fått ett affärstipendium från Sammes stiftelse. – Förhoppningen är att mitt företag kan bidra till att vi får i gång spelindustrin i Skellefteå.

Dennis Fredriksson kommer ursprungligen från Linköping och är nu inne på sitt tredje och sista år på högskoleingenjörsutbildningen i datorspelsutveckling. Intresset för datorspel väcktes i 14-årsåldern då han började programmera.

– Jag hade hört mycket gott om utbildningen vid Luleå tekniska universitet, här föddes till exempel spelet Magicka som gjordes av Arrowhead, berättar Dennis Fredriksson.

– När jag flyttade upp hit fick jag snabbt posten som ljud- och ljusansvarig på den lokala studentpuben Traversen. Sedan dess har mitt intresse för ljud och ljus bara vuxit. Att starta eget företag för den sortens tjänster kändes därför som ett naturligt steg att ta. Att jag får köpa in stora högtalare att leka med är bara en bonus!

Events och datorspel

Dennis Fredrikssons företag, OmnyTek, hyr helt enkelt ut ljud- och ljusutrustning till olika former av events, det kan vara allt från privata fester till stora företagsevents. Förutom att hyra ut utrustning, agerar han också som tekniker och montör av utrustningen. Enligt Dennis Fredriksson finns det en självklar och naturlig kopplingen mellan ljud, ljus och datorspelsbranschen.

– Datorspelsbranschen är en eventtät bransch, med stora mässor som E3, GamesCom och Nordsken. Enorma pengar läggs på att imponera på besökarna och då spelar ljud och ljus en väldigt stor roll. Dessutom är ljud en väldigt viktig del i spelutveckling. Korrekt ljudsättning av ett spel ökar spelets värde enormt. Ett dåligt ljudsatt spel däremot, kan floppa totalt.

Stipendiepengar till utveckling

Från Sammes stiftelse har Dennis Fredriksson fått 35 000 kronor, pengar som kommer väl till pass eftersom han hoppas kunna utöka sin verksamhet.

– Tack vare pengarna jag fick från Sammes har jag kunnat investera i ett nytt ljudsystem som är beräknat att kunna hantera folkmassor upp till 800-900 personer. Planen är dessutom att bygga en mindre ljudstudio för röstinspelning och bearbetning. Om vi ska få igång en spelindustri i Skellefteå kommer sådana tjänster att behövas.

Du tar snart examen, vad vill du jobba med sen?

– Jag ska jobba med mitt nuvarande företag och fortsätta utveckla det med både mjukvaruutveckling och att ta fram ny hårdvara till ljud- och ljusbranschen. Sen vill jag ju också gärna klämma in ett spel lite här och där!