Spiros Kessaris och Gustav Linder, Swedish Game Awards.

Swedish Game Awards möter studenter

Publicerad: 21 januari 2015

Representanter från Swedish Game Awards besökte datorspel- och datorgrafikstudenter vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå för att marknadsföra årets event. SGA är idag Nordens största i sin kategori.

Nyhet för i år är kategorin Best Diversity Effort. Det är ett samarbete med Diversity och handlar om jämställdhetsfrågor. Här belönas spel som går utanför ramarna.

– Man vill inkludera alla minoritetsgrupper, exempelvis samernas historia, spel för människor med synskador och så vidare, säger Gustav Linder.

Kategorier 2015

Game of the Year
Gamers' Choice
Best Diversity Effort
Best Execution in Art
Best Execution in Audio
Best Execution in Design
Best Execution in Narrative
Best Execution in Design
Best Technical Execution

Vad får vinnarna?

– Vi jobbar på det, säger Gustav Linder.

– Det brukar vara 10 000 - 20 000 kronor per kategori. Viktigt är att vinnaren får tjänster, coachning och företagskontakter, till exempel att få pitcha spel för Dice.

– SGA:s huvudpartners är King, Dice och Arrowhead Game Studios. Vi har redan flera företag klara som kommer att medverka 2015, bland andra Rovio, Paradox, Avalanche och MAF Interactive, säger Gustav Linder.

Företaget Arrowhead startades av studenter vid Luleå tekniska universitet och vann 2008 den ärofyllda titeln Game of the Year med sitt spel Magicka. De hade i januari 2012 sålt över 1,3 miljoner exemplar av Magicka och hade 21 personer anställda i företaget.

Viktiga datum

Deadline för bidrag är 28 maj 2015

Den 16 juni är det Galakväll på Nalen i Stockholm där vinnarna koras. Tidigare på dagen visar de nominerade studenterna sina spel för allmänheten på Student Expo, avslutar Gustav.