Några av studenterna som ringt runt f.v. Sanna Dahlberg, Linda Nilsson, Kristoffer Virtanen, Sarwar Gorki, Tony Karlberg och David Söderberg.

Tio studenter svarar om universitetet

Publicerad: 7 augusti 2015

Studentbostäder och kurslitteratur är två frågor som har dominerat när en grupp på tio studenter ringt runt till minst 2000 nya som antagits till utbildningar vid Luleå tekniska universitet. En del av gruppen, sex stycken, påbörjar en ny rundringning efter att andra antagningen blev klar i torsdags.

David Söderberg, samordnare och student
David Söderberg, samordnare för studentgruppen som studerar Hållbar energiteknik 3:e året

– Vi informerar om att de ska ställa sig i bostadskö och tacka ja eller nej till utbildningsplats innan sista svarsdag och att det är obligatorisk närvaro den 19 augusti när de ska registrera sig för studier här, säger David Söderberg, själv student och den som koordinerar gruppens arbete med att ringa runt.

En av hans utmaningar i april var att hitta 10 studentkollegor för rundringningen som representerar olika ämnesområden inom universitetet. Arbetet med att ringa runt startade efter 11 juli då första omgången antagningsbesked skickade ut till de som sökt utbildning. Inledningsvis skickade studentgruppen ut välkomstbrev till alla som antagits till någon utbildning. Tre dagar därefter startade rundringningen och första budskapet till antagna handlar bland annat om bostäder. Och det verkar finnas en del fördomar om Norrland när det gäller detta.

– En ganska stor del av de vi pratar med tror att det inte är så många som bor här uppe och att det därför är lugnt med att hitta bostad. De väntar med att ställa sig i kö först när de är antagna, men då kan det bli problem. Vi försöker ge tips vid rundringen var man kan kolla
för att hitta andrahandsboenden och var man kan ställa sig i kö, säger han.

En stor del av de nyantagna som rings upp har inledningsvis inte några frågor att ställa, enligt David Söderberg. Frågor kommer senare när de hunnit fundera kring antagningen.

– Vi verkar få längre samtal nu mot slutet av rundringningsperioden än vi hade innan. Rekordet nu är ett samtal på två timmar och arton minuter och handlade om studielivet. Den som ringde var väldigt pratglad och väldigt intresserad, säger han.

Frågor om kurslitteratur är en annat vanligt ämne som de tio rundringarna får försöka svara på. Information om det finns bland annat i det välkomstbrev som skickas ut men det kommer också frågor om samma sak.

– Ofta handlar det om de allra första kurserna och vilken litteratur som behövs men också om studielivet i allmänhet och om Luleå. Man får till exempel den öppna frågan ”kan du berätta lite om Luleå”, säger han.

Gruppen på 10 personer avslutade den första delen av rundringningen på onsdag den 29 juli och den 31 juli var sista svarsdag, ja eller nej till anvisad plats. Nu är det dags för omgång två, efter andra antagningen den 6 augusti och då fortsätter sex studenter ur gruppen att ringa runt.