Storälgen Stoorn på berget Vithatten i Arvidsjaurs kommun (montage). Foto: www.stoorn.se

Värmebehandlat trä ska skydda storälgen

Publicerad: 27 juli 2015

Stoorn, en 45 meter hög älg i trä på toppen av berget Vithatten, det är företagaren Thorbjörn Holmlunds dröm som han hoppas kunna förverkliga. Om Storälgen börjar byggas så kommer universitetets kunskap om värmebehandlat trä att vara en viktig del av konstruktionen.

– Värmebehandlat trä har en större tålighet än vanligt trä, och det är viktigt eftersom älgen kommer att utsättas för extrema klimatvariationer i form av sol, nederbörd och kalla vintrar. Värmebehandlingen gör också att man kan få en yta som liknar pälsen på en levande älg, säger Tom Morén, professor emeritus i träteknik vid Luleå tekniska universitet.

Vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå finns en världsunik utrustning som gör det möjligt att analysera och utföra värmebehandling av trä, nämligen en datortomograf kopplad till en klimatanläggning.

– Utrustningen innebär att vi kan analysera materialet trä och hela värmebehandlingsprocessen på ett sätt som inte går att göra någon annanstans faktiskt. Värmebehandling öppnar stora möjligheter för trä som byggmaterial och ytterligare ett plus är att det är en miljövänlig metod, säger Tom Morén.

Tom Morén berättar om värmebehandling av trä