Guldbaggar till tidigare studenter

Publicerad: 26 januari 2016

Guldbaggegalan 2016 blev en riktig jackpot för Luleå tekniska universitet. Inte mindre än sju tidigare studenter vid programmet film- och tv scenografi/attributmakeri var delaktiga i vinnande filmproduktioner. Kai Nedergård, universitetsadjunkt och ansvarig för utbildningen gläds med sina förre detta studenter.

– Det är självklart väldigt roligt att det går så bra för våra exstudenter och ytterligare ett bevis på att utbildningen ger en bra grund att stå på inför en kommande yrkeskarriär som scenograf eller attributmakare, säger Kai Nedergård.

Eftertraktade i branschen

Han är dock inte förvånad över framgången, tvärtom är studenterna från utbildningen frekvent omnämnda när branschpriser ska delas ut och programmet har en erkänt hög status inom sitt område.

– Utbildningen har funnits så länge att branschen numera har en känsla för vad våra studenter kan bidra med och var kompetensnivån ligger. Det finns ett stort intresse för våra studenter, inte bara inom film och tv utan även inom teatervärlden och andra delar av samhället, säger Kai Nedergård och nämner studiemiljön i Skellefteå som särskilt gynnsam.

– Miljön som helhet är väldigt stimulerande och erbjuder alla möjligheter till våra studenter. Utbildningen fokuserar mycket på laboreringar och praktiska övningar vilket ger ett bra handlag för yrket. Det har visat sig vara uppskattat senare när studenterna ska ge sig ut på arbetsmarknaden.

Bäst av alla de tidigare studenterna gick det för Lisa Holmqvist som studerade scenografi under åren 1998-2000. Hon tog hem guldbaggen för bästa originalmusik.

– Redan under studietiden visade Lisa framfötterna med musiken. Hon musiksatte till exempel sitt examensarbete själv, så jag är inte det minsta förvånad över att hon tog hem guldbaggen för bästa originalmusik, säger Kai Nedergård.

Alumner delaktiga i vinnande filmer på Guldbaggegalan 2016

Filmen Flocken vann Guldbaggar i kategorierna: Bästa kvinnliga biroll/Bästa foto/Bästa originalmusik. I filmen medverkade tidigare studenterna Elle Furudahl (scenograf) och Emma Skoog (rekvisita) Lisa Holmqvist(musikproducent) tog som ensam vinnare hem Guldbaggen för bästa originalmusik

Filmen Jönssonligan – Den perfekta stöten vann Guldbaggen i kategorin: Bästa ljud. I filmen medverkade tidigare studenten Christian Olander (scenograf)

Filmen Tjuvheder vann Guldbaggar i kategorierna: Bästa kostym/Bästa scenografi/Bästa kvinnliga huvudroll/Bästa manus/Bästa klipp. I filmen medverkade tidigare studenterna Simon Willhelm och Jenny Åkerström (rekvisita)