Självförsörjande hus på forskarfredag

Publicerad: 29 september 2017

Skolelever och allmänheten bjöds in till Skellefteå campus för en dag i forskningens tecken. Forskare vid Luleå tekniska universitet höll merparten av föredragen och det anordnades flera aktiviteter som workshops och mässa.

En av de som presenterade på Forskarfredag var Jakob Nömm, doktorand i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Han gav en presentation om framtidens självförsörjande hus, bostäder som inte har någon elräkning och som drivs av helt förnybar energi.

– Ett självförsörjande hus tillverkar sin egen elektricitet, exempelvis solpaneler kombinerat med ett batteri och vätgaslager, som gör att det finns elektricitet även på natten och vintern då det inte finns så mycket solljus. Det här skulle kunna vara en modell för framtiden eftersom kostnaden för att överföra elektricitet till avlägsna abonnenter kan vara mycket dyrare än att implementera ett självförsörjande hus. Ett exempel är jaktstugor, säger Jakob Nömm, och fortsätter:

– Flera saker måste dock uppfyllas för att självförsörjande hus ska bli verklighet. Husets elkvalitet måste uppfylla de standarder som finns för så kallade mikronät. Sedan behöver det sannolikt finnas en subventionering till konsumenten för att byta till självförsörjning, exempelvis att elleverantören är med och betalar för solpaneler och batteri i huset.

Andra intressanta ämnen som presenterades var Internet-of-Things, träbranschens konkurrensförmåga samt smartbuy – hur små och medelstora företag kan öka sin synlighet på internet.

I Idélabbet, den kreativa testmiljön på Skellefteå campus, fick besökarna prova på ny teknik och se hur lätt det är att gå från idé till verklighet.

Filmen är producerad av Vetenskap & Allmänhet

I media