Hoppa till innehållet

Stämningsfull redovisning av eldskulpturer

Publicerad: 18 oktober 2017

Vid mörkrets inbrott på tisdag kväll redovisade studenterna på programmet Film och TV Scenografi/attributmakeri årskurs två sina eldskulpturer i kursen teknik, material och säkerhet.

– I kursen försöker vi bredda den tekniska kompetensen hos scenograferna och attributmakarna. Vi behandlar ämnesområden som fog-teknik (där olika metoder prövas för sammansättning av material så som svetsteknik, popnitning, lödning, sammansättning med bultar och lim), beroende på inriktning så behandlas även ljus-teknik och el och mekanik. För att inte göra momentet allt för teoretiskt så försöker vi skapa en situation där olika tekniska färdigheter testas. Eldskulpturerna som studenterna genomför som gruppövning är således ett av de mer avancerade resultaten från denna kurs. Här handlar det om att kombinera design med teknik och konstruktion…och ljus, säger Kai Nedergård, universitetsadjunkt och lärare vid Luleå tekniska universitet.

En hälsning till ljusets återkomst

Kursen som ges till studenterna på Film och TV Scenografi/attributmakeri årskurs ligger under läsperiod 1. Redovisningen av övningen eldskulptur sker vid mörkrets inbrott och är ett arrangemang där i huvudsak studenter och personal från Luleå tekniska universitet i Skellefteå närvarar. Eldningen av skulpturerna är dock inte nådastöten för studenternas alster.

– Skulpturerna brukar få ett liv efter våra hösteldningar. Vi skänker skulpturerna till en arrangör här i Skellefteå som återanvänder dem vid festligheter som brukar genomföras under mars-månad som en hälsning till ljusets och vårens återkomst, säger Kai Nedergård.

Foto: Kai Nedergård

I media

Kontakt

Kai Nedergård

Nedergård, Kai - Universitetsadjunkt

Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0910-585319

Taggar