Hoppa till innehållet
Joel Lifbom - hing maskin

”Ett litet universitetsområde med hög trivselfaktor”

Publicerad: 29 januari 2018

Joel Lifbom från Boden läser högskoleingenjör maskinteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. I framtiden ser han sig själv jobba med produktutveckling.

Vad fick dig att välja högskoleingenjör maskinteknik?

– Anledningarna till att jag valde att läsa till högskoleingenjör inom maskinteknik är att jag på senare år har skaffat mig ett stort intresse för ämnet, sen har jag alltid haft en dröm om att få arbeta med produktutveckling. Jag kommer ursprungligen från Boden och för att lättare hålla en studiedisciplin kände jag att det var viktigt för mig att komma bort. När jag hittade den här utbildningen i Skellefteå bestämde jag mig snabbt.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag tycker att utbildningen är väldigt intressant. Kurserna håller en bra nivå och har ett relevant innehåll med tanke på vad vi ska kunna ute i arbetslivet.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– I dagsläget har vi precis börjat läsa hydraulik samt maskinkomponenter där vi i hydraulikkursen bland annat får lära oss om hydraulsystem och dess funktion. I maskinkomponentkursen tillämpas matematiken och fysiken från första läsåret för att exempelvis dimensionera en kuggväxel.

Vad var det som lockade med Skellefteå?

– Främst var det såklart utbildningen, men sen är staden i sig väldigt trevlig och så får vi inte glömma bostadsgarantin för studenter som studerar här.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet i Skellefteå?

– Det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet i Skellefteå grundar sig nog i storleken på universitetssområdet. Det är ganska litet sett till andra vilket resulterar i en gemenskap som inte skulle vara möjlig på andra ställen. Man blir snabbt "tjenis" med både personal och studenter vilket ökar trivselfaktorn avsevärt.

Vad är det bästa med att bo i Skellefteå?

– Det bästa med att bo i Skellefteå är nog hur nära det är till allt. Det är gångavstånd till allt som en student kan tänkas behöva. Nu i somras var det många olika evenemang vilket ökar trivseln ytterligare. Skellefteå är en väldigt "levande" stad.

Vad gör du på fritiden?

– För min del blir det ganska mycket studier även på fritiden, men förutom det så kör jag gärna snöskoter under mina lediga stunder på vinterhalvåret.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– I framtiden vill jag jobba med produktutveckling av något slag. Åt vilket företag eller inom vilken bransch återstår dock fortfarande att se.

Har du något råd till den som funderar på att söka?

– Mitt råd till den som funderar på att söka är att inte bli skrämd av mängden matematik och fysik. Om man vill, kommer man att lyckas.