Athanasios Vasilakos
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vasilakos bland de mest citerade

Publicerad: 11 januari 2018

Athanasios Vasilakos, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet, har utsetts till Highly Cited Researcher 2017 av Web of Science.

– Jag känner ödmjukt att jag har gjort min plikt och bidrar till samhället, via forskningsarbete. För mig blir den här utmärkelsen en ny utgångspunkt: jag måste förbättra mitt arbete. Som privilegierad som fått ta del av den antika grekiska utbildningen, har jag bara en väg att följa: Αιέν Αριστεύειν (Ομηρος, Homeros Iliaden).

Att din forskning återfinns i gruppen "top one percent most cited works 2017", vad betyder det specifikt?

– Det är den högsta utmärkelsen för en forskare, enligt Web of Science är det bara Nobelpriset som ligger högre. Listan med högt citerade forskare representerar några av världens mest inflytelserika vetenskapliga personer.

Vilken forskning bidrog till att du hamnade på listan?

– Det är så klart inte bara ett arbete. Högt citerade forskare särskiljer sig genom att publicera ett stort antal paper som rankas topp en procent mest citerade inom respektive område under en elvaårsperiod. En sådan konsekvent produktion av högt citerade papers tyder på att forskarnas arbete återkommande har bedömts vara av anmärkningsvärd betydelse och nytta.

Enligt Web of Science har jag bidragit med betydelsefull  forskning om nätverk, algoritmer, datavetenskap (big data), cybersäkerhet, molekylära nanonätverk och deras tillämpning på medicin (målanpassad medicinering).

Athanasios Vasilakos, Professor

Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik