Var är alla?
Adam Randle, Dasha Nikiforova och Philip Lithner repeterar Var är alla? inför niondeklassare. Foto: Emma Bergström Wuolo

Teatersamarbete med niondeklassare

Publicerad: 14 oktober 2014

I kursen scenframställning: teater för en ung publik jobbar skådespelarstudenterna i årskurs tre tillsammans med två niondeklasser från Hertsöskolan.
– Vi ville möta ungdomarna tidigt och hade bara repeterat i en vecka första gången vi sågs, säger läraren Hedvig Claesson.

Hedvig Claesson

Pjäsen Var är alla? av Mirja Unge handlar om fyra ungdomar i ett litet samhälle. När en av tjejerna blir våldtagen börjar det gå rykten på bygden – kanske förtjänade hon det som hände?

Niondeklassarna har läst pjäsen i skolan. Nu är de med som extra ögon när skådespelarstudenterna repeterar. Det är stor skillnad på att repetera inför publik jämfört med en tom salong.

– Det är skönt att ha er här. När vi hör ljud från er i publiken händer det saker i oss också, säger skådespelaren Charlie Challis.

Under repetitionen spelas samma scen upp två gånger. Första gången sitter niondeklassarna i salongen som på en traditionell teater. Andra gången är åskådarplatsernas stolar uppställda i en fyrkant på scenen. Pjäsen spelas i mitten och skådespelarna slår sig ibland ner bland åskådarna och spelar vidare därifrån.

– Båda spelsätten är bra på olika sätt. Så länge vi tar dem på allvar så funkar det, säger Hedvig Claesson.

Kursen avslutas med att skådespelarstudenterna spelar upp pjäsens första akt för niorna. Efteråt diskuterar de tillsammans. I skolan arbetar lärarna med värdegrundsarbete kopplat till pjäsen.