Festival ska öka intresset för forskning

27 sep. 2019, 09:00 - 15:00
Piteå, Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet
Publicerad: 23 september 2019

På fredag anordnas vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Det är Sveriges mest spridda forskningsarrangemang med aktiviteter över hela landet den sista helgen i september.

I Piteå kommer Luleå tekniska universitets forskare visa upp sig för en bred allmänhet med särskild inriktning mot barn och unga. Sture Kuusisalo, chef för avdelningen för musik, medier och teater ser arrangemanget som ett led i arbetet för att skapa en mer inkluderande bild av vad forskning är och kan vara.

Vetenskap både roligt och spännande

– ForskarFredag skapar mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet, visar vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara. Allt vi gör, ser och upplever i vår vardag är mer eller mindre resultat av forskning.

Besökarna kommer under dagen få en inblick i en forskares värld samt möjlighet att lyssna på en föreläsning om Fake news och dess påverkan på journalistiken och trovärdigheten. Senare under dagen kan man även ta del av en streamad föreläsning med Sveriges första rymdresenär, Christer Fuglesang och bergsklättraren Renata Chlumska.
På lång sikt är förhoppningen att dagen ska väcka intresse för högre studier och forskning.

Vill så ett frö

– Vi vill öka förståelsen och intresset hos människor och specifikt ungdomar i Piteå för vår verksamhet genom att beskriva hur en dag för en forskare kan se ut och hur vår forskning kan påverka samhälle, näringsliv och människor på olika sätt. Vi hoppas kunna så ett frö hos dem att studera hos oss och även visa på möjligheten till att faktiskt fördjupa sig inom något område som de kanske brinner för. Forskning gör skillnad, säger Sture Kuusisalo.

Arrangemang under samma paraply anordnas också på Teknikens hus i Luleå och på universitetsområdet i Skellefteå under samma dag. 

Program Piteå

Plats: Studio Acusticum foajé/Solvåg/ L165 (Sparbankssalen)

9.00-9.45  Besökarna får gruppvis ta del av forskning på tre olika stationer.

10.00-10.45  Besökarna får gruppvis ta del av forskning på tre olika stationer.

11.00-11.45 Besökarna får gruppvis ta del av forskning på tre olika stationer.

Plats: L165 (Sparbankssalen), Luleå tekniska universitet

13.00-13.45 Föredrag och frågor Christer Fuglesang, astronaut på länk (anledningen är att det är 50 år sedan vi landade på månen)

14.00-15.00 Föredrag Renata Chlumska, äventyrare (bestiget världens högsta berg och ska ut i rymden på nästa äventyr)

Kontakt

Sture Kuusisalo

Kuusisalo, Sture - Universitetsadjunkt, tf avdelningschef vid avdelningen Musik, medier och teater

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Telefon: 0911-72642
Rum: L216 - Piteå»