Hoppa till innehållet

Forskning i centrum vid festival på universitetet

Publicerad: 27 september 2019

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela Sverige den sista fredagen och lördagen i september. Under fredagen öppnade Luleå tekniska universitet i Piteå sina dörrar för allmänheten med en särskild fokus på skolungdomar.

– Vi vill visa upp en del av den forskning som vi bedriver här för att öka förståelsen och intresset hos människor och specifikt ungdomar i Piteå för vår verksamhet. Förhoppningen är att vi kan så ett frö hos dem för att sedan återvända som studenter och även visa på möjligheten till att faktiskt fördjupa sig inom något område som de kanske brinner för, säger Sture Kuusisalo, avdelningschef på avdelningen Musik, medier och teater.

Rundvandring på universitetet

De inbjudna gästerna fick under dagen ta del av en rundvandring på universitetsområdet i Piteå med stopp på tre olika stationer. I Studio Acusticums foajémiljö byggdes ett ”sensoriskt upplevelsehus” upp där smaker, dofter och taktila uttryck tillfördes traditionella auditiva och visuella intryck. Vidare föreläste forskarna Camilla Hermansson och Carl Holmgren. Den förstnämnda talade på temat Fake News och hur det påverkar journalistikens trovärdighet och Carl Holmgren föreläste om sin forskning och hur en dag som forskare ser ut.

– Universitetet har tre uppdrag, att bedriva utbildning och forskning och att samverka med det omgivande samhället, och då blir en sådan här dag ett utmärkt tillfälle att nå ut till en bred allmänhet, säger Carl Holmgren, doktorand i musikpedagogik vid Luleå tekniska universitet.

Förutom detta bjöds besökarna även på en rundvisning i solpanelsinstallationen Solvåg och en föreläsning av äventyraren och bergsklättraren Renata Chlumska.

Arrangemang under samma paraply anordnades också på Teknikens hus i Luleå och på universitetsområdet i Skellefteå under samma dag. 

Foto: Lars Andersson

Tina King, 16 år, Grans Naturbruksgymnasium, Piteå

– Det har varit roligt och intressant med forskarfredag. Det var kul att få lyssna på forskare om deras vardag och sensorlabbet väckte mycket tankar.

Foto: Lars Andersson

Molly Nyrén, 15 år, Grans Naturbruksgymnasium, Piteå

– Hela dagen har varit intressant men för mig var det roligaste sensorlabbet. Det var spännande att se vad som skulle hända.

Taggar