Hoppa till innehållet
Fredrik Högberg
Fredrik Högberg ser fram emot att höra hur verket tolkas. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fredrik Högberg tonsätter Kungliga Musikaliska Akademiens jubileumsår

Publicerad: 14 december 2020

Nästa år firar Kungliga Musikaliska Akademien sitt 250-årsjubileum. Den ärevördiga institutionen har gett Fredrik Högberg uppdraget att skriva jubileumsmusiken.

–Under jubileumsåret kommer verket att framföras av musiker inom en rad olika genrer, allt från klassiskt till jazz till folkmusik, berättar Fredrik Högberg, universitetslektor i komposition vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet.

Uruppfördes på högtidssammankomsten

Hans verk kommer att spelas i alla sammanhang som jubileet uppmärksammas. Totalt kommer det att spelas offentligt cirka 50 gånger under 2021. Verket uruppfördes 30 november av Stockholms brasskvintett i samband med akademiens högtidssammankomst. Den 10 februari framförs det av 20 olika ensembler samtidigt på olika platser i hela Sverige. 

Verket kommer att framföras av bland annat Radiosymfonikerna, Bohuslän Big Band och flera symfoniorkestrar i landet.  En renässansensemble kommer att komplettera sin uttolkning med en 1700-talstext. 

– Det är utmaning, men en rolig sådan, att skriva ett verk som ska framföras inom så olika genrer och instrumenteringar, av allt från små ensembler till hela symfoniorkestrar och storband. Genom att stycket har ett tydligt tema ger jag musikerna stort utrymme för egen tolkning.  Det finns en liten dragning åt det sena 1700-talets musik, kanske kan man ana lite Mozart eller Haydn här och var. Jag tycker det ska bli spännande att verket kan få låta lite olika. Det är verkligen häftigt att verket får sitt eget liv!

 

Kontakt

Fredrik Högberg

Fredrik Högberg, Universitetslektor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik medier och teater , Institutionen för Ekonomi, Teknik, Konst och Samhälle