Hoppa till innehållet
En svensk jul
Erik Westberg och Erik Karsendal. Foto: Anders Westergren Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Students verk uruppförs inför miljonpublik

Publicerad: 14 december 2021

Erik Karsendal studerar komposition på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet. Hans stycke ”Snön” kommer att uruppföras under en konsert från Studio Acusticum i Piteå som radiosänds till miljontals lyssnare via European Broadcasting Union (EBU).

– Snön är inspirerad av en diktsamling som heter ”Poesi från Sorsele” skriven av amatörpoeter och jag fastnade för det lokala perspektivet men också för dikten Snön som handlade just om längtan efter snön och glädjen som infinner sig när den kommer. Jag skulle väl kunna säga att det är en objektiv betraktning av fenomenet snö och känslor som det skapar, säger Emil Karsendal.

Om att hans musik kommer att få möta en miljonpublik säger han:

– Det känns roligt, det är en otrolig möjlighet som jag har fått att visa upp min musik för en så stor publik. Att visa upp sin musik är att blotta sig själv och sina innersta tankar och känslor och det är alltid lite spännande.

Bakom konserten ”En svensk jul” står Erik Westbergs Vokalensemble och instrumentalister. Erik Westberg är professor i musikalisk gestaltning och lärare på Musikhögskolan. Med sig på scenen har vokalensemblen en av Sveriges främsta folkmusiker, nyckelharpisten Torbjörn Näsbom, David Wahlén, välkänd ackordeonist och alumn från Musikhögskolan samt organisten Aaron Sunstein, lektor på  Musikhögskolan.

Julkonserten som direktsänds den 19 december kl 18.00 är ett av EBUs största publika radioevenemang i år. I Sverige är det Sveriges radio P2 som kommer att sända konserten.