Hoppa till innehållet

Studio Acusticum – universitetets konsertsal

Publicerad: 21 november 2013

Som student på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet kommer du att tillbringa en hel del tid i Studio Acusticum som ligger i samma byggnad.

Studio Acusticum är resultatet av att forskare inom flera olika ämnen har arbetat tillsammans för att skapa en av Nordens finaste konsertlokaler. Det är en unik sal som kommer att vara både repetitionsplats och konsertsal för studenterna i den Internationella symfoniorkesterkursen.
Takhöjden kan förändras med fem meter tack vare att det 100 ton tunga taket är höj- och sänkbart. Detta gör att efterklangen kan anpassas efter behov till olika sorters akustisk- och elektroniskt förstärkt musik.

Alltid samma akustik

Konsertsalen rymmer 576 personer. Oavsett om det är fullsatt eller helt tomt är det samma akustik i salen - tack vare hur stolarna är utformade. På undersidan av stolens sits finns en perforerad yta. I sitt uppfällda läge absorberar sitsen lika mycket ljud som när en människa sitter på den.
Förutom Stora konsertsalen finns också Black box som är ett bra alternativ när Stora konsertsalen känns för stor. Black box rymmer 300 personer stående eller 214 personer sittande. Lokalen lämpar sig väl för samarbeten mellan klassisk orkester och pop- och rockmusiker.

Kan spela in allt

I Studio Acusticum kan förstklassiga inspelningar göras eftersom salen fungerar både som konsertsal och fullstor inspelningsstudio. Studio Acusticum är också hopkopplad med de studios som finns på Musikhögskolan.
– Konsertsalen är en förlängning av instrumentet. En orkester kräver en bra sal. Det är en förutsättning för musiken de ska framföra, säger konsertchefen Roger Norén.