Hoppa till innehållet

Studiomusiker blir årets Allan Edwall-stipendiat

Publicerad: 2 december 2021

Basisten Klas Höglund har tilldelats 2021 års Allan Edwall stipendium. Han läser för närvarande till studiomusiker på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet.

– Det här ger mig en stor motivation att ta steget in i musikbranschen. Det känns skönt att få en sån här push framåt, säger Klas Höglund.

Stipendiet om 10 000 kronor delas ut den 6 januari 2022 i Hissmofors Folkets hus i Krokoms kommun. Det var i Hissmofors Folkets hus som Allan Edwall själv inledde sin skådespelarbana.

– Jag hade ju sett Astrid Lindgren-filmerna med Allan Edwall men det var först när vi på en idrottslektion uppmanades att ta en selfie vid Allan Edwalls staty utanför Folkets hus för att bevisa att vi hade sprungit hela sträckan dit som jag insåg att han var från mina trakter, säger Klas Höglund som är från Aspås.

Pappas kompis inspirerade

Förutom bas spelar Klas Höglund lite piano och sjunger och det allra första instrumentet var trummor. Men han fastnade snart för elbasen, inspirerad av en kompis till sin pappa som var basist i dansbandet Jannez.

– Tråkigt nog omkom han tidigt i en motorcykelolycka. Många har uppfattningen om dansband att det är en simpel genre. Men Rickard, som han hette, var en helsikes duktig basist.

Valet på utbildningsinriktning föll på studiomusiker. Gig kan man alltid få, men det är inte lika lätt att få spela in i studio, enligt Klas Höglund.

– Det är sjukt nyttigt att få den erfarenheten. Jag har en oerhörd respekt för studiomusiker. Kan man sätta en låt på en tagning i studio kan man fixa det även live.

Många inspelningsprojekt

Klas Höglund tycker det är ett bra upplägg på utbildningen till studiomusiker, särskilt inspelningsprojekten. I ett projekt bestod uppgiften i att på kort tid spela in 8-12 poplåtar. I ett annat projekt jobbade de med bara två låtar men ägnade mer tid åt att fördjupa sig i soundet och ratta in ett bra ljud på ljudborden. Som studiomusiker är det viktigt med notläsning. Studenterna får testa på att spela en låt som de bara har fått noter till men aldrig fått lyssna på samt att spela a vista vilket innebär att man spelar en låt från ett notpapper som man just fått i handen. Han gillar också att utbildningen innehåller en del musikhistoria.

– Vi jobbar i superproffsiga studiomiljöer. Man blir nästan rädd när man tänker på hur mycket alla grejer kostar. Jag är tacksam för all branschkunskap vi får av våra lärare som har egen erfarenhet från branschen. Den sortens information är svår att hitta på egen hand.

I framtiden vill han frilansa.

Jag tror inte att jag vill satsa på en egen artistkarriär. Jag har liksom inte det bekräftelsebehovet. Jag vill bara ut och spela.