Uruppför verk i Piteå

3 feb. 2020, 19:00 - 21:00
Piteå, Studio Acusticum
Publicerad: 28 januari 2020

Erik Westbergs Vokalensemble uruppför ett nytt verk av kompositören Carl Unander-Scharin på Studio Acusticum i Piteå den 3 februari. Som en extra krydda kommer även den amerikanska mezzosopranen Katherine Osborne, ny lärare på Musikhögskolan, delta under konserten.

– En premiär av detta slag sker bara vid ett tillfälle – det är en speciell nerv när publik och tonsättaren får möta verket för första gången, och att få lyssna på Katherine Osborne blir en extra guldkant på konserten, säger Erik Westberg, professor i kördirigering på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet.

Vokal utmaning

Carl Unander-Scharins verk som ackompanjeras av organisten Markus Wargh heter The Cloud of Unknowing och bygger på en text från det medeltida England. Texten skrevs av en anonym munk på 1300-talet och handlar om tidlösa frågor kring hur man som människa ska förhålla sig till och försöka lära känna Gud.

– Det är en verklig en vokal utmaning – men med bra musik blir man taggad att göra verket rättvisa, säger Erik Westberg bestämt.

40 miljoner lyssnare

Konserten som inleds med Norrbotten Neo kommer även att sändas internationellt via EBU. Länderna som kommer ges möjlighet att avnjuta verket är Portugal, Estland, Sverige och Nederländerna. En potentiell publik på över 40 miljoner lyssnare.

– Men det räcker med att bara en procent av befolkningen lyssnar så har vi 25 fullsatta Globen, konstaterar Erik Westberg och gläds åt möjligheten att vinna nya lyssnare.

– Det är förstås fantastiskt att på detta sätt nå en internationell publik. Konsten är gränslös!

Kontakt

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Telefon: 0911-72624
Rum: E105 - Piteå»

Osborne, Katherine - Universitetslektor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik och dans, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Telefon: 0911-72754

Taggar