Hoppa till innehållet
Åsa Engström och Eva Alerby
Åsa Engström, professor i omvårdnad och Eva Alerby, professor i pedagogik. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kontakt med naturen fick betydelse för covid-patient

Publicerad: 19 november 2021

I en större undersökning om upplevelser bland patienter som drabbats av covid-19 och legat i respirator medverkade en kvinna som berättade om betydelsen att ha en tall utanför fönstret efter uppvaknandet.
– Hon sa ”Det var jag och tallen mot världen”. Hon såg den som en förankring, en livlina, säger Åsa Engström professor i omvårdnad.

Det är hon och Eva Alerby ,professor i pedagogik, som skrivit en vetenskaplig artikel till tidskriften Nursing Philosophy, Wiley-förlaget.­ 
Kvinnan i undersökningen hade legat i respirator i elva dagar och vårdades därefter två veckor i en egen sjuksal. Hennes familj fick inte besöka henne under tiden på sjukhuset, med tanke på smittorisken, och hon saknade dem mycket. Hon berättade hur hon betraktade tallen utanför fönstret på covid-iva i Piteå.
– Den blev nästan som en vän. Det visar på betydelsen av att ha någon och att det kan vara något annat än en människa, säger Eva Alerby.

Ingen rullgardin

Det blev viktigt för kvinnan att rullgardinen inte var neddragen, hon ville se trädet och dagens och nattens skiftningar.
Åsa Engström konstaterar att naturens och djurs betydelse för tillfrisknande och välmående är väldokumenterat.
– Jag har haft fortsatt kontakt med kvinnan och hon betonar vikten av naturen även när hon inte mått så bra efter att hon kommit hem. Hon bor i en annan ort, men när hon hade lämnat sjukhuset åkte hon tillbaka för att se och krama tallen, berättar hon.

En känsla av tillhörighet

Forskarna använder sig av filosofiska teorier för att diskutera vår relation till natur, djur och växter relaterat till känslan av ensamhet och vårt behov av att känna gemenskap. De refererar till forskning som visar att naturen och träden har betydelse för människans välmående och hur vi interagerar med träd, djur och natur. De relaterar även till frågor som ensamhet, svåra upplevelser och förluster.

Kvinnan berättade att hon sa god natt till tallen varje kväll. ”Och jag visste att den skulle finnas där varje morgon. Tallen var min kontakt med yttervärlden”, sa hon.
­– Den gav henne en känsla av tillhörighet, konstaterar Eva Alerby och Åsa Engström.
Eftersom de representerar olika forskningsområden ser de även sitt projekt som en viktig del i universitetets och institutionen hälsa, lärande och tekniks strävan efter samverkan mellan olika ämnen.

Taggar