Hoppa till innehållet
Studenter vid Service Point

Nu kommer de nya studenterna

Publicerad: 26 augusti 2020

Under tre dagar har Luleå tekniska universitet och studentkårerna introduktion på plats för nya studenter. På grund av pandemin har välkomstdagarna förändrats.
– Mycket av det som tidigare inneburit fysisk närvaro har vi filmat och lagt ut i förväg, säger Jennie Hägg Wilhelmsson, chef för studentservice.

Det blev rekord i antal sökande till Luleå tekniska universitet i våras, nu är det dags för de som tackat ja till sin plats att börja första terminen.
Den 31 augusti startar undervisningen för de studenter som ska gå termin 1. Innan dess kan de som vill delta i en introduktion i Skellefteå, Piteå, eller Luleå.

– Tanken med välkomstperioden är att de ska få möjlighet att se universitetets lokaler, lära känna sina klasskamrater och få veta vad som händer i studentlivet i stort, i vissa fall sker viss introducerande undervisning för de som vill, säger Jennie Hägg Wilhelmsson.

Filmer ute hela sommaren

Hon berättar att mycket av det som normalt sker på universitetet har genomförts digitalt.
– Registreringen sker i år på webben, rektors tal, kårernas information, och rundvandringar på de olika campusorterna samt introduktionen förbered dig för dina studier, har vi filmat i förväg. De har legat ute hela sommaren.
Även den matematiska förberedelsekursen som ges för ingenjörsstudenter har filmats.

Välkomstperioden, som har planerats av universitetet tillsammans med Luleå studentkår och Teknologkåren, ser mycket annorlunda ut i år på grund av den rådande pandemin.
Under de aktiviteter som kårerna genomför dagtid delas studenterna in i mindre grupper och alkohol är inte tillåtet.
– Luleå studentkår och Teknologkåren kommer bland annat leda lekar utomhus, för att svetsa samman klasserna. Där ska det gå att hålla avståndet mellan varandra , säger Jennie Hägg Wilhelmsson.

För att kunna planera dagarna och veta hur många som önskar delta under de tre dagarna  har de som är intresserade fått anmäla sig via ett formulär på universitetets webb, för att sedan delas in i smågrupper tillsammans med sina klasskamrater.