Senaste information angående coronaviruset

Publicerad: 12 mars 2020

Uppdaterad 30 juni 14.00.
Läs senaste informationen från universitetsledningen. Texten uppdateras när ny information finns. Följande riktar sig till personal och studenter vid Luleå tekniska universitet med anledning av coronaviruset/covid-19. Under sommaren kommer uppdatering endast att ske i mycket särskilda fall.

Senaste informationen

Regeringen har beslutat att förändra reserestriktionerna till vissa andra länder från och med den 30 juni. Läs mer på UD.se. Luleå tekniska universitet avråder bestämt från icke-nödvändiga tjänsteresor.
Regeringen har beslutat att häva reserestriktionerna inom Sverige från och med 13 juni. Däremot avråder universitetet  även fortsättningsvis från icke-nödvändiga tjänsteresor.

Planering för hösten

Regeringen har beslutat att universiteten öppnar den 15 juni. I övrigt gäller Folkhälosmyndighetens rekommendationer som tidigare. Läs mer i rektors blogg.
Läsperiod 1 kommer att genomföras fysiskt och digitalt. Du som student ska vara beredd att infinna dig på plats, om du går en campusförlagd utbildning. Om du går årskurs 1 kommer en del av undervisningen att ske i universitetets lokaler. Din lärare informerar dig om vad som gäller. Det gäller läsperiod 1, men även läsperiod 2, under förutsättning att det inte tas något nytt beslut.

Från och med 15 augusti upphävs beslutet om arbete hemma för personalens del. 

Omtentamen augusti 2020

Läs mer här.

For International Master Students

Nya råd från Folkhälsomyndigheten

 • Folkhälsomyndigheten sammanfattar nya råd till privatpersoner för att bromsa smittan här.
 • Nya råd till verksamheter för att bromsa smittan finns här.

Förändring karensavdrag

Max 50 personer 

 • Från och med söndag den 29 mars är det inte tillåtet med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

 • Enligt Folkhälsomyndigheten så omfattas inte arbetsplatser och skolor av förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar men uppmanar till att minimera aktiviteter som samlar många människor. 

Arbete i hemmet från 30 mars – där det är möjligt

 • För att bidra till en ytterligare minskning av de sociala kontakterna, inte minst vid resor till och från arbetet, har ledningen för Luleå tekniska universitet beslutat att medarbetare i möjligaste mån ska arbeta hemifrån från och med måndag den 30 mars. Arbete hemifrån sker i överenskommelse med närmaste chef. Läs mer under Information för personal.

Tidigare information

 • Viktigt! Stanna hemma om du är sjuk. Du ska vara symtomfri i två dagar innan du går till arbetet, uppger Folkhälsomyndigheten.
 • Om du har en familjemedlem som är sjuk, kan du gå till jobbet så länge du själv inte har symtom.
 • Universitetet följer regeringens rekommendation och har gått över till distansläge för studenter från och med 18 mars 2020. Studenter uppmanas att bevaka sin LTU-mejl. Logga in i Ladok och kolla att din e-post och telefonnummer stämmer. Mer information om tentor och läsperiod 4 finns i FAQ nedan.
 • Samtliga publika arrangemang i Vetenskapens hus har ställts in tillsvidare.

Regeringsbeslut 

 • Regeringen har beslutat att häva reserestriktionerna inom Sverige och till vissa andra länder. Universitetet avråder från icke nödvändiga tjänsteresor. Alternativa mötesformer rekommenderas
 • Beslut som innebär förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare. 

Rekommendationer för att undvika smittspridning 

 • Viktigt! Stanna hemma om du är sjuk!
 • Alla medarbetare/studenter som uppvisar minsta tecken på förkylning/luftvägssymtom ska stanna hemma, enligt Folkhälsomyndighetens information. Medarbetare sjukanmäler sig enligt ordinarie rutiner.
 • Tvätta händerna ofta, undvik att röra vid ansiktet och ögon samt nära kontakt med sjuka personer.

Var källkritisk och håll dig uppdaterad

Följ expertmyndigheternas information och kontrollera uppgifter som sprids i media och i sociala medier och håll dig uppdaterad på denna sida. Universitetets ledning har samordningsmöten flera gånger i veckan då läget förändras kontinuerligt.