Hoppa till innehållet

Akademisk högtid och skärpta coronarestriktioner

Publicerad: 13 november 2020

Smittspridningen i länen där universitetet har verksamhet har ökat kraftigt de senaste veckorna. Både Norrbotten och Västerbotten har fått skärpta restriktioner, och vi måste alla ta vårt ansvar och följa rådande riktlinjer och rekommendationer.

Universitetet är öppet för medarbetare och studenter, men vi uppmanar starkt alla att hörsamma riktlinjer om att hålla fysisk distans och göra allt ni kan för att ”glesa ut” även om ni är på plats. Viktigast av allt är så klart att stanna hemma vid minsta lilla symptom. Det krävs att vi alla hjälps åt om vi ska kunna bryta utvecklingen och pressa tillbaka smittan ännu en gång.
Universitetet lägger löpande ut information på www.ltu.se/corona – håll er uppdaterade och följ råden där.

Den här veckan skulle vi ha firat Akademisk högtid. Det är universitetets viktigaste högtid, där vi sätter ljuset på forskningsresultat och akademiska framsteg. Det är väldigt tråkigt att vi inte kan samlas som vanligt, men i år finns helt enkelt inget alternativ. Att skjuta ceremonin på framtiden är en ringa uppoffring i ljuset av hur många som på olika sätt drabbas hårt av pandemin.

Verksamheten löper på

Som rektor är jag väldigt stolt över att leda en verksamhet som trots de ändrade förutsättningarna fungerar och för oss framåt. Vi kan löpande digitalt ta del av fantastiska installationsföreläsningar med våra nya professorer. Tidigare i veckan kunde vi även, på ett säkert sätt, genomföra en webbsänd version av vår traditionsenliga prisceremoni, där medarbetare som på olika sätt främjat kunskapsutveckling, pedagogik och utbildning hyllades och framstående studenter fick motta stipendier.

Årets alumner 2020, Helena Hed och Meleknur Alevcan, fick ta emot sina utmärkelser via ett liknande upplägg. Vi har också fått stor uppmärksamhet för utnämningen av våra nya hedersdoktorer Charlotte Kalla, Jessica Meir och Dean A Shepherd, som via film skickat sina hälsningar eftersom de inte kan vara på plats för att promoveras i år.

Tack till kårerna

Även studenternas examensceremoni genomförs på distans. Jag vill rikta ett stort tack till kårerna för det fina och ansvarsfulla arbete de genomfört under hösten, från välkomstperioden och studiestarten till examensförberedelserna.

I dessa tider är det extra viktigt att vi tar hand om varandra och hör oss för hur kollegor eller studiekompisar har det. Våga signalera till närmaste chef om du uppfattar att någon mår dåligt. Försök gärna hitta nya rutiner inte bara för arbetsmöten, utan också för social samvaro på ett coronasäkert sätt. Checka in på digitalt fikamöte tillsammans eller möts utomhus för en gemensam friskvårdspromenad.

Sköt om er!

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet.

 

Toppbild rektors blogg

Taggar