Hoppa till innehållet

Glad midsommar!

Publicerad: 23 juni 2022

Plötsligt är det juni och nu står midsommar för dörren. För flera av er betyder det att semestern börjar medan andra får vänta ytterligare några veckor på ledigheten. En välbehövlig ledighet med tanke på hur 2022 har utvecklats så här långt, utmaningarna med en pandemi som sedan ersattes med ett krig i Ukraina som fortfarande pågår.

Gemensamt för både pandemin och Rysslands anfallskrig mot Ukraina är insikten om hur viktigt det är att Europa och världen står samman och att vi visar medmänsklighet, engagemang och uthållighet i våra handlingar.

Den samtid vi lever i utmanar också på olika sätt den akademiska friheten och det akademiska samtalet, likväl som demokratiska värden. Att hitta en balansgång mellan universitetens historiska roll som en fristad för forskare i svåra tider och vikten av att tydligt ta avstånd för beteenden som går emot grundpelarna i demokratiska samhällen och akademins kärnvärden är inte alltid enkelt, och kommer med stor sannolikhet att bli alltmer utmanande i framtiden.

Klarat av våra uppdrag

Men trots utmaningarna vi ställts inför har vi som individer och universitet klarat av att genomföra våra uppdrag på ett beundransvärt sätt. Vi har jobbat intensivt med nya utbildningsprogram som vi nu måste marknadsföra och vi har initierat flera olika initiativ för att synliggöra och belöna våra skickliga lärare. Två framtidsområden har nu blivit tre (SUN, Creaternity och Precise) och det ska bli väldigt intressant att följa deras utveckling fram till 2030. Dessutom deltar vi för första gången i två av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses strategiska satsningar, WASP med fokus på artificiell intelligens, och WISE med fokus på materialvetenskap. Två viktiga områden som kommer att stärka universitetet både nationellt och internationellt.

Jag hoppas att ni alla får en skön och avkopplande ledighet med tid för just era favoritsysselsättningar. Det känns också roligt att kunna se fram emot en stor fest tillsammans med personal och studenter den 8 september. En fest som markerar slutet på vårt 50-årsfirande och början på de kommande 50 åren av universitetets historia.
Glad midsommar och semester!

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet

Toppbild rektors blogg

Taggar