Hoppa till innehållet

Hoppas ni har haft en bra semester

Publicerad: 10 augusti 2022

Det är konstigt vad fort fyra veckor går när man har semester.

Nyss var det början av juli och Almedalsveckan där Luleå tekniska universitet var delarrangörer till två seminarier. Ett handlade om vätgas med fokus på de stora nydanande industrisatsningarna med grön vätgas i norra Sverige, som beräknas få stor betydelse globalt. Det andra fokuserade på Sveriges unika position som rymdkluster för den globala utvecklingen och hur vi tillsammans säkrar denna position för framtiden. Förutom våra två seminarier deltog vi också på ett flertal seminarier, paneldebatter och andra aktiviteter. Utifrån mitt eget deltagande måste jag säga att kompetensförsörjning var det mest genomgående temat.

Att veckan som fram till onsdagen varit lugn och trevlig kunde sluta i sådan sorg och tragedi är fortfarande svårt att förstå. Mordet på Ing-Marie Wieselgren måste tas på största allvar och är en signal till oss alla att försvara demokratin, alla människors lika värde och öppna fredliga debatter. Vi behöver fundera över hur vi på olika sätt kan integrera denna typ av diskussioner i våra utbildnings- och forskningsaktiviteter.

Nu är det plötsligt början av augusti och vi står inför ett nytt läsår. Snart kommer våra förstaårsstudenter då studiestarten drar i gång, med alla dess olika aktiviteter och upptåg. Det känns alltid lika roligt när våra fyra campusorter fylls av studenter från när och fjärran. I år firar vi också lite extra genom att anordna en stor personal- och studentfest den 8 september. En fest som både markerar att vårt 50-årsfirande är över och att vi nu blickar fram emot våra kommande 50 år som lärosäte.

För mig är detta min första arbetsvecka och det är en ganska lugn vecka med bra möjligheter att förbereda för kommande aktiviteter och möten. Mitten av augusti brukar kännetecknas av olika typer av uppstartsmöten, så även detta år. Nästa vecka börjar med ett två dagars uppstartsmöte i Kiruna med Rektors strategiska råd (RSR). Några viktiga punkter på agendan är 1) höstens söksiffror och vårt kommande studentrekryteringsarbete inför både vårintag och nästa års höstintag, 2) lokalsituationen generellt och tidsplanen för Delta-huset, 3) strategi för att utse profilområden, 4) handlingsplan för att stärka vår interna kommunikation, samt, 5) vårt internationaliseringsarbete utifrån vår beslutade strategi och handlingsplan. Strategi för internationalisering - Luleå tekniska universitet, LTU.

Veckan avslutas med ett rektorsinternat i Göteborg, organiserat av SUHF. För detta internat är upplägget alltid detsamma. Vi börjar med att alla rektorer ges möjlighet att föreslå diskussionspunkter till mötet, sedan grupperas de i större teman och prioriteras. Det brukar inte råda någon brist på diskussionspunkter och trots det hinner vi på något sätt alltid med alla frågor innan våra två dagar är till ända.

Jag hoppas att ni alla har haft en skön semester och är redo för en ny termin. Jag ser fram emot att ses i olika sammanhang och att fira tillsammans den 8 september.

Hälsningar,
Birgitta

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet

Toppbild rektors blogg