Hoppa till innehållet

"Tack för er förståelse och tillit"

Publicerad: 27 mars 2020

"Det känns nästan overkligt att det bara har gått en dryg vecka sedan regeringen informerade om att universitet och högskolor skulle ställa om sin undervisning till distans. Rekommendationen kom också en dag innan omtentaperioden skulle börja.

"Vi har förstående studenter och lärare som gör sitt yttersta"

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Att ställa om en så omfattande utbildningsverksamhet på 24 timmar är ingen lätt uppgift. Våra lärare och vår stödpersonal har därför jobbat hårt för att göra om salstentor till olika former av distansexamination samtidigt som de påbörjat arbetet med att omarbeta de kurser som börjar i läsperiod fyra så att de kan genomföras på distans.

Detta är en enorm prestation och jag är otroligt tacksam och stolt över att vi klarat en så genomgripande omställning på så kort tid och att vi gjort det utan att tappa fokus på rättssäkerhet och kvalitet.
Tack också till alla studenter för er förståelse och er tillit. Vi gör allt vi kan för att ni ska kunna fortsätta era studier.

Övergång till arbete hemifrån

På grund av den konstaterade samhällsspridningen som nu finns i Norrbotten och Västerbotten har jag beslutat att medarbetare i möjligaste mån, och efter dialog med närmsta chef, övergår till att arbeta hemifrån. Universitetets lokaler är fortfarande öppna och tillgängliga för både studenter och anställda.

Den konstaterade samhällsspridningen innebär också det är högst sannolikt att medarbetare och studenter vid universitetet kommer att smittas, eller kanske redan är smittade, av coronaviruset. Information om smittade personer kommer inte att kommuniceras av hänsyn både till den enskilde och på grund av att uppgifter om hälsotillstånd är skyddade av sekretess. 

Det är i dag ingen som vet hur länge de nya reglerna kommer att gälla eller vilka nya riktlinjer som eventuellt kommer att införas. Därför är det viktigt att vi fortsätter att visa empati och medkänsla till varandra, att vi ger stöd och hjälp till de som behöver och att vi litar på våra expertmyndigheter och deras kunskap kompetens, på samma sätt som vi vill och förväntar sig att andra litar på våra forskningsresultat och expertis.

Insatser av medarbetare och studenter

Det finns också flera goda exempel på anställda och studenter som gör vad de kan för att hjälpa andra. Förra veckan fick exempelvis våra gamla OH-plaster en ny funktion när de kunde användas som visir till vårdpersonal. Men för visir behöver visirhållare och därför utvecklade en grupp forskare vid universitetet visirhållare som nu används av vårdpersonal inom regionen. Några av våra studenter har också engagerat sig i Mattehjälpen och hjälper elever online med olika matematikuppgifter."

Sköt om er!
Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet.

 

Toppbild rektors blogg

Taggar