Foto: Fanny Bergvall
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Expertlista – Ukraina

Publicerad: 4 april 2022

Luleå tekniska universitet har forskare som kan belysa och svara på frågor frågor från journalister inom olika områden som – direkt eller indirekt – påverkas av invasionen av Ukraina; energifrågor, cybersäkerhet, brokonstruktioner och frågor om produktion och infrastruktur. Listan uppdateras.

Maskininlärning; frågor rörande manipulerade filmer (deepfake) och hate speech detection, det vill säga automatiserade metoder för att upptäcka hatpropaganda/hets mot folkgrupp i t ex sociala medier:
Marcus Liwicki, professor i maskininlärning, marcus.liwicki@ltu.se
Pressbild på Marcus Liwicki.

Informations- och cybersäkerhet; risker och hothantering:
Martin Lundgren, universitetslektor i informationssystem, 0920-49 39 90, martin.lundgren@ltu.se
Pressbild på Martin Lundgren.

Energiomställning – energitillförsel, energianvändning och energimarknader:
Anna Krook-Riekkola, biträdande professor i energiteknik vars forskning har fokus på den pågående energiomställningen, hur vi kan nå klimatmålen och att göra omställningen mer rättvis, anna.krook-riekkola@ltu.se, +1(602) 757 17 24
Pressbild på Anna Krook-Riekkola.

Vätgasbaserade energisystem:
Cecilia Wallmark, verksamhetsledare för Center for Hydrogen Energy Systems Sweden, CH2ESS, 070-549 20 76, Cecilia.wallmark@ltu.se
Pressbild på Cecilia Wallmark.

Biodrivmedel från skogsrester, vätgasfrågor:
Rikard Gebart, professor i energiteknik, 0920-49 21 96, Rikard.Gebart@ltu.se
Pressbild på Rikard Gebart.

Broteknik och konstruktioner, metoder för bedömning av skador och metoder för förstärkning eller reparation:
Gabriel Sas, professor i byggkonstruktion, 0920-49 62 92, gabriel.sas@ltu.se
Pressbild på Gabriel Sas.

Komplexa cyber- och automationssystem för produktion och infrastruktur:
Jerker Delsing, professor i cyberfysiska system,070-626 19 31, jerker.delsing@ltu.se
Pressbild på Jerker Delsing.