Luleå tekniska universitet undertecknar samarbetsavtal med Epiroc

Det globala verkstadsföretaget Epiroc och Luleå tekniska universitet avser att långsiktigt stärka det strategiska samarbetet inom utbildning, forskning och innovation, där universitetet är ett av Epirocs förstahandsval av akademisk samarbetspart.

Ny forskning om bästa sätten att lagra snö

Sportlovet närmar sig, men en stor del av Sverige har haft barmark hela vintern och backar och spår står gröna. I en ny studie har forskare vid Luleå tekniska universitet undersökt vilka metoder för snölagring som fungerar bäst.

Nationell skogssatsning förstärks från norr

Luleå tekniska universitet är ny partner i Treesearch, en världsunik plattform för forskning på nya material och produkter från skogen. Satsningen samlar svenska universitet, skogsindustri och industri, privata stiftelser och staten för att lägga grunden till framtida innovationer från svensk skogsråvara.

Plasmateknik ett steg mot nollutsläpp av växthusgaser

Målet är att ersätta fossila bränslen med eldrift i brännare inom industrin, något som har potential att minska Sveriges koldioxidutsläpp med flera miljoner ton per år. Nu inleds ett femårigt forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet.

Stort ordförråd extra viktigt för barn med cochleaimplantat

Ordförrådet är det som har allra störst betydelse när det gäller utvecklingen av läsförståelse hos barn med cochleaimplantat (CI). Det har forskare vid Luleå tekniska universitet kunnat visa.

Trygghetsuppdrag nedprioriteras i skolan

Ett av grundskolerektorernas viktigaste uppdrag är att leda arbetet mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier. Trots att uppgiften spelar stor roll för elevernas hälsa, utveckling och lärande nedprioriteras uppdraget ofta, visar ny forskning från Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet och Swerim stärker samarbetet

Luleå tekniska universitet och metallforskningsinstitutet Swerim har tecknat ett samarbetsavtal inom utbildning, forskning och innovation.

Äldre tycker till om ny teknik i vård och omsorg

Nu undersöker forskare hur äldre uppfattar användningen av ny teknik som kan ersätta vård- och omsorgspersonal i vissa moment. Det handlar om till exempel uppkopplade duschrobotar och larm- och tillsynssystem. Äldre personer i Kalix ges möjligheten att ta del av ny teknik och får därefter svara på en rad frågor relaterade till etik.
– Den nya tekniken väcker viktiga etiska frågor, säger Carina Nilsson och Päivi Juuso, forskare i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, som står bakom undersökningen.

Bygger avancerad AI-fabrik för järnväg

AI-teknologi som klarar att förutse drift- och underhållsbehovet av järnvägen i Sverige – och som automatiserar förebyggande underhåll och reparationer. Hela den underhållskedjan ska förenklas genom en avancerad AI-fabrik för järnväg vid Luleå tekniska universitet. Verkliga försök med en digitaliserad järnväg ska genomföras i hela landet.

Antarktisexpedition ska säkra kvarlevor av Nordenskjöld-expeditionen år 1901-1903

Lämningarna efter den första svenska Antarktis-expeditionen hotas att förstöras av de snabba klimatförändringarna. Nu ska svenska och argentinska forskare åka dit för att dokumentera och försöka bevara lämningarna innan det är för sent. Dag Avango, professor i historia vid Luleå tekniska universitet, leder det svenska forskarteamet under expeditionen CHAQ 2020

Luleå tekniska universitet blir nytt elitidrottsvänligt lärosäte

Riksidrottsförbundet har utsett Luleå tekniska universitet till elitidrottsvänligt lärosäte. Universitetet ska underlätta för elitidrottare att studera – oavsett sport – men planerar också för en särskild satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering. En verksamhetsledare, som även ska fungera som tränare, ska anställas.

4,5 miljoner till AI-forskning i Norrbotten

Luleå tekniska universitet fortsätter att stärka sin forskning inom artificiell intelligens. Kempestiftelserna finansierar sex forskartjänster under de kommande två åren.

Ny samtalsapp utvecklas för personer med afasi

Att kunna uttrycka sig är viktigt för alla, men alla har inte samma möjligheter. Personer med afasi kan ofta bara uttrycka enstaka ord och exkluderas därför från mer djupgående samtal. Ett nytt projekt vid Luleå tekniska universitet ska förenkla och möjliggöra avancerad kommunikation för denna grupp genom utvecklandet av en ny mobilapplikation baserad på forskning inom dataspelsteknik, pedagogik och filosofi.

Luleå tekniska universitet och RISE stärker sitt samarbete

Luleå tekniska universitet och forskningsinstitutet RISE har undertecknat ett treårigt samarbetsavtal. I och med partnerskapet fördjupas relationerna ännu mer kring forskning, utbildning och innovation.

Forskare stöttar digitaliseringen av företag inom processindustri

Forskare vid Luleå tekniska universitet ska hjälpa små och medelstora företag i processindustrin i norra Sverige och Finland att utveckla nya digitala tjänster och affärsmodeller som går ut på att företagen samarbetar mer med varandra.