Nytt skogligt samarbete ska stärka forskning och utbildning

Luleå tekniska universitet har tecknat ett samverkansavtal med Skogsindustrierna och Svenskt Trä. Samarbetet – som omfattar forskning, innovation och utbildning – ska leda till satsningar som säkerställer kompetensförsörjning och stödjer övergången till en biobaserad ekonomi.

Lättare lastbilar med varmfodrat stål

Elektrifieringen av tunga transporter är en av drivkrafterna bakom ett nytt EU-projekt som koordineras av Luleå tekniska universitet i samarbete med bland annat Scania. Målet är att skapa lättare lastbilskonstruktioner med hjälp av varmformat stål, vilket leder till effektivare godstransporter eftersom lastbilarna kan ta mer last.

Kan hållbarhetsarbete öka acceptansen för gruvor?

Ett förbättrat hållbarhetsarbete, socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Det är syftet med projektet ”Från ord till handling”, som sker i samarbete mellan Luleå tekniska universitet och gruvnäringen.

Skogs- och havsrester stärker tarmfloran

Med hjälp av avverkningsrester från skogen och cellulosa från sjöpungar vill kemiteknikforskare vid Luleå tekniska universitet få våra magar att må bättre. Forskarna är först med att av icke ätbara resurser från skog och hav utveckla prebiotika, en typ av fibrer som hjälper de nyttiga bakterierna i tjocktarmen att trivas och föröka sig.

LTU Big Air 2019 hyllas av OS kommentator

Elitåkare bjöd på högklassig show när Luleå Big Air gick av stapeln i lördags på Luleå tekniska universitet, Sveriges största Big Air-tävling i stadsmiljö. Unikt för i år var det nya tävlingskonceptet head-to-head där åkarna ställdes mot varandra, en mot en, i en elimineringsduell på den 22 meter höga rampen. Speaker under tävlingen var snowboard- och freestylekommentatorn Bollen Valencia, som tidigare kommenterat OS i Sotji.

Miljardprojekt för digitalisering av europeisk industri

Luleå tekniska universitet ska koordinera Europas största projekt för lösningar inom automation och digitalisering för industrin. Arrowhead Tools har en budget på nära 950 miljoner kronor och 81 medverkande parter, från lärosäten till några av Europas största företag som Volvo, Bosch och Philips.

Pilotprojekt för bättre service i norrbottniska byar

Hur kan digitala lösningar bidra till bättre service för invånare och företag på landsbygden? I pilotprojektet ”Smarta hållbara byar” ska Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten ta hjälp av boende i byar i tolv kommuner i Norrbotten för att utveckla och förbättra samhällsservicen.

Möjligt att utvinna mer ur befintliga gruvor

Att utvinna metaller och industrimineral ur en och samma gruva skulle minska mängden avfall och öka den ekonomiska nyttan. I ett projekt undersöker forskare vid Luleå tekniska universitet de geologiska förutsättningarna att bredda brytningen i befintliga gruvområden.

Luleå tekniska universitet lämnar Bergsskolan

Luleå tekniska universitet avslutar sitt samarbete med Bergsskolan i Filipstad. Beslutet är fattat i samförstånd med Utbildningsstiftelsen Bergsskolan.

100 teknikintresserade gymnasietjejer från hela Sverige till Luleå tekniska universitet

Hur är det att plugga på tekniska utbildningar? Det kommer 100 gymnasietjejer få veta mer om, när de 24-26 februari besöker Luleå tekniska universitet för att träffa studenter, lyssna på föreläsningar, delta i workshops och få en glimt av studentlivet. Allt som en del av arrangemanget 5-TEK.

Receptet på den perfekta snön

Det ökade intresset för snötillverkning inom skidindustrin och biltestverksamheten gör att forskare vid Luleå tekniska universitet påbörjar en klassificering av snösorter. Att vetenskapligt hitta förklaringar till varför snö och tillverkad snö har olika egenskaper eller hur ett bildäck svarar på olika vinterväglag, sparar miljö och pengar.

Klättrande robot kan inspektera flygplan

Framgångsrika fältförsök visar att det är möjligt att få en robot att klättra på ett flygplan i syfte att inspektera det. – Vi är bland de första i världen att lyckas med det här, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation vid Luleå tekniska universitet.