Facebook stöttar satsningar på unga och teknik på Luleå tekniska universitet

Facebook stöttar flera initiativ på Luleå tekniska universitet för att öka barns och ungas intresse för teknik- och naturämnena. I satsningen Tech for Youth kan skolor bland annat delta i en teknikutmaning och använda universitetets studenter för kluriga, fjärrstyrda experiment.

AI skapar paradigmskifte i gruvor

Traditionell gruvdrift genomgår ett paradigmskifte och den europeiska gruvindustrin håller på att omformas.
– Det finns ett stort behov av avancerad teknik och vårt bidrag är en mer autonom gruvinfrastruktur, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet.

Nytt skid- och snölabb ska ge Sverige fler medaljer

Luleå tekniska universitet och Sveriges Olympiska Kommitté inleder ett samarbete om teknikforskning för prestationsutveckling inom idrott.
– I ett första steg skapar vi ett nytt innovativt och dynamiskt skid- och snölabb för att få fram världens snabbaste skidor, säger professor H-C Holmberg, SOK:s forsknings- och utvecklingschef som nu knyts till Luleå tekniska universitet.

Norra Sverige ska bli bäst i världen på basindustrins klimatomställning

Norra Sverige har förutsättningar att globalt visa vägen för en framgångsrik omställning av basindustrin. En ny satsning på Luleå tekniska universitet som görs i nära samarbete med svensk industri ska utveckla naturresursbaserad basindustri mot FN:s hållbarhetsmål – med bibehållen och ökad lönsamhet.