Fyra nya hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet

Peter Englund, Peter Carlsson, Lisbeth Löpare-Johansson och Christopher Weible har utsetts till 2022 års hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet.

Forskningssatsning på cybersäkerhet

I takt med att samhället blir alltmer digitaliserat ökar också hoten mot it-systemen. För att kunna bidra med ytterligare kompetens och fler lösningar på de här samhällsutmaningarna, satsar Luleå tekniska universitet på mer forskning inom området cybersäkerhet.

Stort tillskott av nya doktorer

På mindre än två år har 136 personer tagit en doktorsexamen vid Luleå tekniska universitet, inom hela 56 olika forskningsämnen. Detta firades under lördagens akademiska högtid med ceremoni och efterföljande bankett.

Vattenfalls pris för bästa doktorsavhandling 2021

Sina Sharif Mansouri, vid Institutionen för system- och rymdteknik, har av Vattenfall tilldelats 2021 års pris för bästa doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet.

Expertlista till FN:s klimatpanels (IPCC) nya rapport

Den 4 april publicerades FN:s klimatpanels (IPCC) nya rapport ”Att begränsa klimatförändringen” (AR6 WGIII) som beskriver hur vi kan nå högt ställda klimatmål och sammanställer vilka åtgärder som är centrala. Luleå tekniska universitet har forskare som ur olika perspektiv kan belysa och svara på frågeställningar som kopplar an till rapporten.

Expertlista – Ukraina

Luleå tekniska universitet har forskare som kan belysa och svara på frågor från journalister inom olika områden som – direkt eller indirekt – påverkas av invasionen av Ukraina. Däribland energifrågor, cybersäkerhet, brokonstruktioner och frågor om produktion och infrastruktur. Listan uppdateras.

Vill vi rädda utrotningshotade arter med bioteknik?

Jurassic park är knappast genomförbart i verkligheten, eller ens önskvärt. Men i dag har biotekniken kommit så långt att man inom kort sannolikt kommer att kunna återskapa utdöda arter, och det finns långt framskridna planer på att göra det. I ett unikt forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet ska man undersöka människors attityd till att använda bioteknik för att återställa bestånd av utrotningshotade och utdöda arter.

Fyra nya industri- och branschnära utbildningar med inriktning mot hållbarhet

Luleå tekniska universitet startar hösten 2022 tre nya civilingenjörsutbildningar och en ny kandidatutbildning med hållbarhetsinriktning. Samtliga utbildningar har ett nära samarbete med industrier, branscher och företag redan första läsåret. Det handlar om aktörer inom den gröna omställningen där universitetet har en viktig roll för den framtida kompetensförsörjningen.

Framstående vätgasexpert ny ledare för CH2ESS

Luleå tekniska universitets vätgassatsning CH2ESS har fått en ny verksamhetsledare, teknologiedoktor Cecilia Wallmark, ett erkänt namn inom vätgasområdet i världen. Hon har över 20 års erfarenhet inom teknikområdet vätgas och bränsleceller i Sverige och även internationellt. Nu senast kommer hon från Sweco, där utvecklingen av vätgasområdet varit hennes fokus i många år.

200 miljoner till forskning stärker regionens position i global omställning

LKAB donerar 200 miljoner kronor till en nybildad stiftelse med syfte att främja forskning och utbildning vid Luleå tekniska universitet, med inriktning på hållbar gruvnäring.

Expertlista – Kallak

Frågan om eventuell järnmalmsbrytning i Kallak/Gállok i Jokkmokks kommun är högaktuell. Luleå tekniska universitet har forskare som ur olika perspektiv kan belysa och svara på frågeställningar som kopplar an till Kallak.

Forskar för mer hållbara broar

När den gamla E4-bron över Kalixälven stängde för trafik öppnade den för forskning. I veckan har lastbilskonvojer kört över bron samtidigt som forskare vid Luleå tekniska universitet har mätt belastningen på den.
– Vår forskning handlar om att förlänga broars livslängd, säger professor Gabriel Sas.