Gunnar Eikeland och Monica Johansson
Gunnar Eikeland, vd Sparbanken Nord och Monica Johansson, prefekt vid Luleå tekniska universitet är mycket nöjda efter överlämningen av fem miljoner kronor till universitetet. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fem miljoner till musik och dans

Publicerad: 21 juni 2016

Framtidsbanken, Sparbanken Nord, satsar fem miljoner på musik och dans och för att stärka forskningsanknytningen inom den konstnärliga verksamheten. Framtidsbanken har tidigare bidragit till finansiering av universitetets utbildningar.

De fem miljonerna ska bidra till förstärkning av den konstnärliga verksamheten. Idag finns 7 professorer knutna till den konstnärliga verksamheten främst inom musik, men mer behövs för att höja kvaliteten på fler områden inom konsten.
– Det här ger oss möjlighet att inrätta en ny professur inom jazz/rock och kvalitetssäkra utvecklingen av utbildning och forskning inom området, säger en glad Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.
– Inom dansen kommer en ny forskningstjänst att inrättas vilket innebär att vi kan börja bygga upp forskningen även inom det området, menar Sterte. Det är extra roligt då intresset för dans och efterfrågan på danslärare ökar.
Framtidsbanken är en särskild satsning inom Sparbanken Nord vars uppdrag är att investera i regionens utveckling och framtid till nytta för människor, organisationer och företag.
– Från Sparbanken Nords sida väljer vi nu att göra stora satsningar för att stödja en positiv utveckling av Luleå tekniska universitets verksamhet i Piteå. De kreativa och kulturella näringarna förtjänar och behöver satsningar inom forskning och utbildning. Vi är glada att vi som regionens egna bank kan bidra till detta, säger Gunnar Eikeland, vd Sparbanken Nord.
De fem miljonerna ska användas för en professur inom jazz/rock samt för en forskningstjänst (post doc) inom dans. Utöver de fem miljonerna har Institutet för dans i skolan, som har ett nära samarbete med universitetet, fått 750 000 kr för att utveckla sitt arbete.

Monica Johansson

Johansson, Monica - Universitetslektor

Organisation: Matematik och lärande, Pedagogik språk och Ämnesdidaktik, Institutionen för konst, kommunikation och lärande