12:00 11 nov
Elisabeth Kvarnström
Elisabeth Kvarnström, adjungerad professor i VA-teknik. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Resurseffektiva avloppssystem – en ren skitsak?

11 nov. 2019, 12:00 - 13:00
Luleå, Vetenskapens hus
Svenska
Publicerad: 1 oktober 2019

Genom källsorterande avloppssystem kan livsnödvändiga näringsämnen från avloppsvatten återföras till jordbruket. Elisabeth Kvarnström, adjungerad professor i VA-teknik vid Luleå tekniska universitet, föreläser om hur vi bygger hållbara städer.

Vårt avloppsvatten innehåller växtnäring, energi, mull och vatten som alla är viktiga resurser att ta tillvara i byggandet av ett hållbart samhälle. Fosfor, kväve och kalium är dessutom resurser som behövs för att vi ska kunna producera mat. Elisabeth Kvarnström tar avstamp i de planetära gränserna när hon föreläser om hur källsorterande avloppssystem bland annat kan skapa en effektiv och säker återföring av näringsämnen från våra städer tillbaka till jordbruket. Hon berättar om vilka gemensamma beslut och investeringar som krävs från politiker och huvudmän för att den i dag unga tekniken ska göra våra avloppssystem både renare och mer resurspositiva.

Elisabeth Kvarnström arbetar på forskningsinstitutet RISE med att omsätta forskningsresultat till samhällsnytta.

Kontakt

Elisabeth Kvarnström

Elisabeth Kvarnström, Adjungerad professor, Adjungerad professor

Organisation: VA-teknik, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser