Thomas Östsröm
Thomas Öström, vd för clean-tech företaget Climeon, har utnämnts till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet 2019. Foto: Climeon Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Thomas Öström, teknologie hedersdoktor 2019

Publicerad: 15 oktober 2019

Thomas Öström, vd för Climeon AB, vill vara med i kampen mot klimatförändringarna genom att bygga ett av världens största bolag inom värmekraft. Företaget, som tillverkar elektricitet av värme från jorden kärna, lockar världens främsta finansiärer inom banbrytande förnyelsebar energi.

Varför lyckades ingen med det som borde gå, nämligen att tillverka ren elektricitet av lågtempererad spillvärme från industrin – och få god verkningsgrad? Att lösa den frågan blev drivkraften för Thomas Öström, en klimatengagerad civilingenjör i reglerteknik från Luleå tekniska universitet.

Genom att kombinera varmt vatten med vakuum, utvecklade han och kemisten Joachim Karthäuser en lönsam process som hade väsentligt högre verkningsgrad än existerande lösningar. I dag är en avancerad form av den tekniken kärnan i Climeon, som blivit ett av världens mest intressanta bolag när det gäller värmekraft. Värmekraftteknik som tillvaratar lågtempererad spillvärme har installerats på Viking Line och Virgin Voyages fartyg samt på SSAB.

Thomas Öström bedömer att geotermisk värmekraft vid låga temperaturer har potential att bli en dominerande förnyelsebar energikälla i världen. När Bill Gates, Jeff Bezos och Mark Zuckerbergs fond Breakthrough Energy Ventures valde att investera 12,5 miljoner dollar i Climeons finansieringsbolag Baseload Capital, kunde Climeon satsa mot målet – att bli globalt ledande inom förnyelsebar energi. Företaget har gjort stora framsteg på Island och i Japan, som är de mest intressanta geografiska marknaderna i världen för geotermisk värmekraft.

Thomas Öström är född i Måttsund i Luleå 1973. Han tog civilingenjörsexamen i datateknik med inriktning reglerteknik vid Luleå tekniska universitet 1997.