200 högstadieelever tävlar i brobygge

Publicerad: 15 maj 2006

På onsdag anländer 200 högstadieelever från hela Norrbotten till Luleå tekniska universitet.
16 lag med fyra tävlande i varje gör upp i den ädla konsten att bygga en bro – byggnadsmaterialet den här gången är sugrör. De tävlande har tagit med sig varsin hejaklack, vilket borgar för att det blir fullt ös i B-huset.

Tävlingen på onsdag är en sorts ”final”, eleverna har nämligen på hemmaplan använt sig av det brobyggar-kit som studentrekryterarna vid LTU tagit fram och spridit på bland annat länets högstadier. De tävlande eleverna kommer från högstadieskolor i Kiruna, Kalix, Övertorneå, Haparanda, Harads och Malmberget. Byggandet sker i B-huset vid Receptionen med start klockan 10.00 onsdagen den 17 maj. Prisutdelningen genomförs klockan 13.00 på samma plats.

För att de elever som följer med sina brobyggande kamrater som hejaklack ska ha något meningsfullt att syssla med när ”deras” lag inte tävlar, arrangeras också ett antal kringaktiviteter i form av olika stationer.
* Institutionen för arbetsvetenskap har en station med kreativt arbete i cernitlera,

* Institutionen för tillämpad fysik, material- och maskinteknik visar film,

* Institutionen för samhällsbyggnad visar ett bildspel om broar,

* Vid en station kan eleverna bygga en träbro, vid en annan genomförs en siffertävling, och

* Luleå kommun arrangerar en tipsrunda med olika vinster.

Upplysningar: Susanne Ljunghager, tel. 0920-49 11 64, 070-620 16 25 eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se